Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



K.S. Pomp

De stille, druk 1, 92 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 10-12 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Joke van der Plas komt als nieuwe leerling in de vierde klas van de dorpsschool. Hij woont naast Jan Sanders en zit ook op school naast hem. Jan Sanders is buiten veel mans, maar al spoedig blijkt, dat Joke hem in het leeren de baas is. Dit wekt de afgunst in Jan's hart, en hij zorgt er ook voor, dat Jan de bijnaam van "de stille" krijgt. Vanaf dat oogenblik is Joke het voorwerp van spot en minachting van Jan en zijn kornuiten. Hij krijgt zelfs een pak slaag van Jan. Op zekeren dag breekt Jan zijn been. Dat beteekent minstens zes weken op bed blijven. En het is juist tegen de verhooging. Dat zal zitten-blijven worden. Joke vergeldt echter kwaad met goed en helpt Jan met zijn schoolwerk. Jan gaat over en wordt vriend met Joke. Algemeene op- of aanmerkingen: De strijd van Joke om zijn vijandschap te overwinnen is mooi geteekend. Uit dit hoek kunnen de jongens leeren hoe ze het kwade in Gods kracht moeten overwinnen. Een mooi jongensboek. Pracht uitvoering. Conclusies aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1939

Open Boekbeoordeling.
K.S. Pomp

De stille, druk 2, 86 blz.
Prijs f 1,05; gebonden; geïll.; jongensboek 10-12 jaar.
Inhoud: Joke van der Plas komt als nieuwe leerling in de vierde klas van de dorpsschool. Hij woont naast Jan Sanders en zit ook op school naast hem. Jan Sanders is buiten veel mans, maar al spoedig blijkt, dat Joke hem in het leren de baas is. Dit wekt de afgunst in Jans hart en hij zorgt er ook voor, dat Jan de bijnaam van "de stille" krijgt. Vanaf dat ogenblik is Joke het voorwerp van spot en minachting van Jan en zijn kornuiten. Hij krijgt zelfs een pak slaag van Jan. Op zekere dag breekt Jan zijn been. Dat betekent minstens 6 weken op bed blijven. En het is juist tegen de verhoging. Joke vergeldt echter kwaad met goed en helpt Jan met zijn schoolwerk. Jan gaat over en wordt vriend met Joke.
Conclusie: De strijd van Joke om zijn vijandschap te overwinnen is mooi getekend. Uit dit boek kunnen de jongens leren hoe ze het kwade in Gods kracht moeten overwinnen. Een mooi jongensboek. Pracht uitvoering.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.
K.S. Pomp

De stille, druk 2, 86 blz.
G.K.C.B. 9 t.d.t. Jodocus (Joke) van der Plas komt als nieuwe leerling van de dorpsschool naast Jan Sanders te zitten. Joke kan heel goed leren, maar is zwak en kan geen wilde spelletjes doen (hij krijgt spoedig de bijnaam „De Stille"). Jan echter is een stevige kwajongen, altijd haantje-de-voorste. De jongens laten Joke links liggen en daarvan heeft deze veel verdriet. Vooral Jan plaagt hem dikwijls, ook omdat hij het niet zetten kan, dat zijn kleine zusje Miek liever met Joke speelt dan met hem. Jan leert echter inzien, hoe verkeerd zijn gedrag is, en zoekt toenadering. Joke wil evenwel niets van hem weten. Eerst na veel strijd overwint Joke zichzelf, en voelt, dat hij Jan (die zijn been gebroken heeft en rust moet houden) niet alleen vergeven, maar ook helpen moet, nu hij zo met zijn schoolwerk achter komt. Met de hulp van de meester en Joke gaat Jan zo toch nog over naar de vijfde klas. Druk helder, uitvoering onberispelijk, stijl eenvoudig, verteltrant prettig, karaktertekening goed. Omslag sprekend. Dit vinden we nu eens een juweeltje van Zondagsschoollectuur. Tevens heel geschikt Evangelisatiemateriaal. Het schuldbesef en het bidden is bij beide jongens zo kinderlijk, zo echt. Als Joke het „Onze Vader" bidt en aan de woorden komt: „gelijk ook wij vergeven", kan hij niet verder, vóór hij het besluit heeft genomen, zijn vijand te vergeven, lief te hebben, te helpen. Wie zich zelf overwint, is sterker dan Simson, sterker dan wie een stad inneemt. (Eén opmerking: Waarom is: „Houd Gij mijn handen beide" op blz. 90 gewijzigd ?) Hartelijk aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1949

K.S. Pomp

De stille, druk 3, 91 blz.
prijs f 1,05; gebonden; geïll.; jongensboek, leeftijd 10-12 jaar.
Inhoud: De stille, dat is de bijnaam van Joke v.d. Plas, een zwak kereltje, dat op een nieuwe school komt. Hij kan om zijn gestel met de wilde spelen der anderen niet meedoen. De 4-jarige Miek Sanders wordt zijn speelkameraadje. Dat bezorgt hem de vijandschap van Jan Sanders. Als deze zijn been breekt en "zitten blijven" dreigt, helpt Joke hem met zijn schoolwerk. zodat Jan toch nog overgaat. Conclusie Een goed boek. Die zichzelf overwint is sterker dan die een stad inneemt. Dit woord - uitgesproken door meester Potie - blijft in Joke's gedachten haken. Goed wordt beschreven hoe Joke leert niet in eigen kracht "zichzelf" te overwinnen. Waarom eindigt zo'n mooi boekje nu niet met een psalm?
Eindoordeel: warm aangevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1950

Open Boekbeoordeling.