Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Anton B. Lam

De schreeuw in de nacht, druk 1, 86 blz.
prijs f 1,15; gecartonneerd; geïll.; jongensboek, leeftijd 10-12 jaar.
Inhoud: Tom van Dam moet een drankje halen in de apotheek. Door een ontmoeting met zijn vrienden wordt het laat. Op de terugweg krijgt hij het met boer de Leeuw aan de stok, zodat het flesje stuk gaat. Hij moet weer terug. Dan ontmoet hij ruige Hein, die zich wreken wil op de boer. Tom weet dit in de nacht te voorkomen.
Conclusie: Een goed leerzaam boekje voor de jeugd. In het verbaal zit gang, het laat zich heel vlot lezen. De inhoud ademt een christelijke geest.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1951

Open Boekbeoordeling.
Anton B. Lam

De schreeuw in de nacht, druk 2, 86 blz.
prijs f 1,10; gebonden; jongensboek.
Inhoud: Tom is niet mooi behandeld door boer de Leeuw, maar als hij hoort, dat een stroper uit wraak het mooiste paard van de boer wil verminken, wil hij dit verhinderen. Hij zaagt de plank half door, waar de stroper over moet, zodat deze van schrik een schreeuw geeft, waardoor de boer gewekt wordt. Tom bereikt bij de boer ook, dat deze Ruige Hein in dienst neemt. Strekking: We moeten geen kwaad met kwaad vergelden.
Conclusie: De strekking van dit boeiend verhaal is prachtig. Leeftijd 10-12 jaar.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1953

Open Boekbeoordeling.
Anton B. Lam

De schreeuw in de nacht, druk 2, 86 blz.
De schreeuw in de nacht, door Anton B. Lam, is een spannend boekje, goed verteld en paedagogisch volkomen verantwoord. Boer de Leeuw verdenkt het jongetje Tom van Dam van appeldiefstal en de wildstroper Ruige Hein van schapendiefstal - ten onrechte. Hein wil zich op de boer wreken door diens raspaard Max de hielpezen door te snijden. Tom vindt dit een afschuwelijk plan en weet het de stroper heel origineel te beletten. Hij bereikt er zelfs mee, dat de norse boer Ruige Hein alles vergeeft en hem als knecht in dienst neemt.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1954-55

Open IDIL-Gids.

Anton B. Lam

De schreeuw in de nacht, druk 3, 92 blz.
prijs f 0,80; in slappe omslag; jongensboek.
Inhoud: Ten onrechte krijgt Tom een pak slaag van boer de Leeuw, als hij terugkomt uit het dorp met medicijnen. De boer verdenkt hem er van appels gestolen te hebben. Het flesje medicijnen gaat stuk, zodat hij weer terug moet. Op de terugweg ontmoet Tom ruige Hein, die met plannen rondloopt om zich op de boer te wreken. Hij wil de hielpezen van het mooiste paard van de Leeuw doorsnijden. Dit weet Tom 's nachts te verhinderen.
Conclusie: Deze uitgave van Meinerna is uit de zgn. Bloesem pocket-reeks. Vandaar dat het een goedkope uitgave is. Het verhaal zelf laat zich vlot lezen. De jongens zullen er zeker door geboeid worden, terwijl de geestelijke strekking ook goed is.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1958

Open Boekbeoordeling.