Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



J. Schouten

De man van de boekenkist , druk 1, 106 blz.
Bijzonderheden: de ondertitel is: Waar het in De Groots dagen om ging, aan de jeugd verhaald; oorspr. werk; omvang 106 bladz., groote druk; prijs f0.90 ing., f 1.40 geb.; leeftijd 10-14 jaar.
Korte inhoud: De levensgeschiedenis van Hugo de Groot, "het wonder van Holland", wordt hier in smakelijken, meest dialoog-vorm verhaald. De schrijver maakt gebruik van de gelegenheid om Prof. Junius, Hugo's gastheer in Leiden, diens levensgeschiedenis te laten vertellen, waarin we dan hooren van zijn vervolging, de hagepreeken, de dood van Guido de Bray en De la Grange, enz. De twisten van Gomarus en Arminius. Oldenbarnevelt, en Maurits. De Slijkgeuzen van Rijswijk, de "inname" van de Kloosterkerk en vele andere bijzonderbeden uit die veelbewogen dagen. Het glanspunt van het verhaal is wel de beroemde ontvluchting in de boekenkist
Beoordeeling: In smakelijken vorm weergegeven, wordt het verkeerde ook verkeerd genoemd en het goede niet te veel opgehemeld. Prettig gedrukt en door Jan Wiegman ook goed geïllustreerd. De "zwartjes" vooral doen 't em. Aanbevolen. J. R.

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1930