Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Marijo

De kijkkast van Toon en Tijs, druk 1, 45 blz.
Toon en Tijs zijn vriendjes. Toon is ziek. Tijs laat hem zijn mooie kijkkast zien en hij mag ze onder schooltijd bij zich houden. Terwijl Toon slaapt, vernielt buurmans poes de mooie kijkkast. Tijs is zoo boos, dat hij geen vriend van Toon meer wil wezen. Maar als tante Mien niet boos op Tijs is, wanneer hij bij ongeluk iets heeft bedorven, komt hij tot nadenken. Hij gaat met de nieuwe kijkkast, die Piet voor hem gemaakt heeft, naar Toon en zij worden weer goede vrienden. Een echt prettig boekje; jongens zullen er plezier in hebben. Evangelisatielectuur is het niet bepaald, en een bijzondere godsdienstige strekking valt niet aan te wijzen, maar de geest is positief Christelijk. De plaatjes zijn aardig en het breede formaat is ongemeen. Aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1933

Marijo

De kijkkast van Toon en Tijs, druk 1, 45 blz.
Toon en Tijs zijn vriendjes. Tijs is een gezonde jongen, maar Toon is ziekelijk en moet langen tijd het bed houden. Van een leege schoenendoos en wat uitgeknipte plaatjes van ansichtkaarten maakt de groote broer van Tijs een aardige kijkkast. Door een ongeluk wordt deze geheel vernield bij Toon aan huis. Nu is de vriendschap tusschen beide jongens uit. Wat is die Tijs boos op Toon. Op dijzelfden dag moet Tijs een pakje bij Tante Mien bezorgen. Hij vindt zijn tante niet in huis en valt daar bij ongeluk op den pas geverfden vloer. Ook bederft hij met zijn vuile voeten de lichte looper in het portaal. Zoo gauw hij kan, maakt hij dat hij thuis komt. Wat zal Tante boos zijn, denkt ons Tijsje. 't Valt anders uit dan hij verwacht heeft. Tante is niet boos en brengt zelfs een sinaasappel voor hem mee. 't Was immers een ongeluk, zei Tante. Tijs is getroffen. Mag hij dan zoo boos op Toon blijven. 't Was toch ook met die kijkdoos een ongeluk. Een aardige geschiedenis, die pakt. Voor jongens van 6 tot 8 jaar. Warm aanbevolen. Boekbeoordeling in Kind en Zondag, 1933
Marijo

De kijkkast van Toon en Tijs, druk 1, 45 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van 6 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Toon is ziek. Piet, z'n groote broer, maakte voor hem een kijkkast. Een kartonnen doos wordt voor dit doel gebruikt. Achter in de doos op den bodem plakt Piet allerlei uitgeknipte plaatjes. Door een gaatje in den voorkant kijkt men naar de figuren, die rose verlicht zijn doordat het daglicht door een rood papier, dat het deksel vervangt, naar binnen valt. Tijs, Toons vriendje, mag de kijkkast ook gebruiken. Buurmans poes ziet het vreemde ding en scheurt het aan flarden. Nu is 't gedaan met de vriendschap, want Toon gelooft, dat z'n vrindje de kijkkast expres heeft stukgemaakt. Eerst als Toon in het huis van z'n tante zelf zoo iets heeft bedorven, zonder dat hij het met opzet deed, begrijpt hij hoe onrechtvaardig hij z'n vriendje heeft behandeld. De vriendschap wordt hernieuwd en een nieuwe kijkkast gemaakt. Algemeene op- of aanmerkingen: Een leerzaam boekje, dat door de kort-gehouden regels en de verdeeling der woorden in lettergrepen zich door de kleinste kinderen der Z.S. gemakkelijk lezen laat.
Conclusie: Aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1933

Open Boekbeoordeling.