Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



P.J. Risseeuw

De kerstvacantie van Jo en Jan, druk 1, 110 blz.
G. K. C. 0. 15 t. d. t. f 1.-. (Banden 45 cent). Johanna en Jan zullen hun Kerstvacantie doorbrengen bij hun oud-oom Sjoerd, wonende te Kijkduin, villa "Ophorst". Oom is een rustend zeekapitein. Geen wonder dat er veel te zien is en dat oom ook heel wat te vertellen heeft. Ze vinden vrienden en vriendinnetjes van andere villa's, vieren een genoeglijk Kerstfeest en zoo vliegen de dagen voorbij. Als ze ook Oud- en Nieuwjaar nog bij oom Sjoerd hebben gevierd, keeren ze naar Amsterdam terug en zijn blij weer thuis te zijn. Moeder, die lang ziek is geweest, zit weer op haar oude plaats en Jo en Jan hebben veel te vertellen. - Uiteraard heeft dit boekje qualiteiten. Wie zou ook anders van Risseeuw verwachten? Het is vlot gestyleerd, pakkend verteld; er zit "sfeer" in. Veel variatie. Origineel is de behandeling van de oude quaestie, waarover door "Jachin" al zooveel geschreven is, kerstboom of geen kerstboom, wijl ditmaal het vraagstuk behandeld wordt in het kinderboek zelf! De oplossing, die "de kool en de geit wil sparen" is o.i. niet gelukkig en wordt N.B.! door den auteur zelf als onvoldoende beschouwd, als hij een der jonge gasten in den mond legt: "ik kijk liever naar de cadeautjes dan naar de lichtjes", die wijzen moeten op het licht in de duisternis; want oom had gezegd: "naar die lichtjes moet je allen kijken, al het andere hoort er eigenlijk niet bij!" (blz. 74). De illustraties zijn op een enkele na minderwaardig. De omslagteekening is het best van alle, die is zeer geslaagd. We kunnen dit boekje voor onze Kerstuitdeeling onze aanbeveling meegeven.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1929

P.J. Risseeuw

De kerstvacantie van Jo en Jan, druk 1, 110 blz.
Bijzonderheden: Oorspr. werk, geschikt voor meisjes en jongens van 8-10 jaar. Omvan 109 blz. Prijs f 0.75 ingenaaid. Illustraties van B. C. Claus.
Korte inhoud: Jo en Jan brengen hun kerstvacantie door in Kijkduin bij een oud-oom, een gepensionneerden zeekapitein. Ze maken zich daar al gauw vrienden, welke bij oom in huis mogen komen, waardoor deze, door veel verdriet wat eenzelvig geworden, zich ook kleine en groote vrienden maakt.
Beoordeeling: Een uitnemend boekje voor onze Schoolbibliotheken. Het ademt een gezonden, Christelijken geest, terwijl ook taal en stijl goed verzorgd zijn. De oude scheepskapitein is een fijngeteekende, nobele figuur, die zonder "opdringerigheid", den kinderen wijst op de beteekenis van het Kerstfeest. Een goed stukje werk, dat mede weer bewijst, hoe bet peil onzer "Kerstboekjes" steeds stijgt. Aanbevolen. G.K. Dreyer.

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1930
P.J. Risseeuw

De kerstvacantie van Jo en Jan, druk 2, 110 blz.
Johanna en Jan zullen hun Kerstvacantie doorbrengen bij hun oud-oom Sjoerd, wonende te Kijkduin, villa "Ophorst". Oom is een rustend zeekapitein. Geen wonder dat er veel te zien is en dat oom ook heel wat te vertellen heeft. Ze vinden vrienden en vriendinnetjes van andere villa's, vieren een genoegelijk Kerstfeest en zoo vliegen de dagen voorbij. Als ze ook Oud- en Nieuwjaar nog bij oom Sjoerd hebben gevierd, keeren ze naar Amsterdam terug en zijn blij weer thuis te zijn. Moeder, die lang ziek is geweest, zit weer op haar oude plaats en Jo en Jan hebben veel te vertellen. - Uiteraard heeft dit boekje qualiteiten. Wie zou ook anders van Risseeuw verwachten? Het is vlot gestyleerd, pakkend verteld; er zit "sfeer" in. Veel variatie. Origineel is de behandeling van de oude quaestie, waarover door "Jachin" al zooveel geschreven is, kerstboom of geen kerstboom, wijl ditmaal het vraagstuk behandeld wordt in het kinderboek zelf! De oplossing, die "de kool en de geit wil sparen" is o.i. niet gelukkig en wordt N.B.! door den auteur zelf als onvoldoende beschouwd, als hij een der jonge gasten in den mond legt: "ik kijk liever naar de cadeautjes dan naar de lichtjes", die wijzen moeten op het licht in de duisternis; want oom had gezegd: "naar die lichtjes moet je alleen kijken, al het andere hoort er eigenlijk niet bij!" (blz. 92). De omslagteekening is zeer geslaagd. We kunnen dit boekje voor onze Kerstuitdeeling onze aanbeveling meegeven.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1933

P.J. Risseeuw

De kerstvacantie van Jo en Jan, druk 2, 110 blz.
Jo en Jan mogen in de Kerstvacantie naar Kijkduin, waar hun Oom Sjoerd, de zeekapitein, woont. Wat 'n gezellige dagen waren dat door al 't nieuwe, dat ze hoorden en zagen! En Oom wordt als 't ware ook weer jong, doordat hij nu meer in aanraking komt met de vriendjes en vriendinnetjes van Jo en Jan. Wat is Oom bezorgd voor ze in dien stormnacht! De Kerstdagen waren 't allergezelligst. Toen kwam de tooverlantaarn met z'n prachtige plaatjes, waarbij mooie verhalen. Vooral 't verhaal van de schipbreuk, die Oom zelf had meegemaakt en waardoor hij God had leeren zoeken, boeide ze uitermate. Ook vond Oom nog gelegenheid het Evangeliezaad uit te strooien onder de jeugd, die zoo goed als niets van God af wist. Een boeiend verhaal, dat de jeugd van 't begin tot 't eind zal vasthouden. Het teekent de jongens en meisjes, zooals ze zijn in hun doen en laten. Voor 10 tot 13 jaar. Warm aanbevolen. Boekbeoordeling in Kind en Zondag, 1933
P.J. Risseeuw

De kerstvacantie van Jo en Jan, druk 2, 110 blz.
jongens- en meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van 12-15 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Jan en Jo mogen, nu Moeder ziek is, de Kerstvacantie doorbrengen gaan bij Oom Sjoerd, die vroeger zeekapitein geweest is en nu woont dicht bij de plaats, waar hij voorheen schipbreuk geleden had. Van alles maken Jan en Jo mee. De vacantie is eigenlijk veel te gauw voorbij. Algemeene op- of aanmerkingen: Een boek dat prettig leest! Vooral die Oom Sjoerd is een aantrekkelijke figuur. Jongens, zoowel als meisjes zullen dit met pleizier lezen. Vooral ook om de religieuse waarde is het boek zeer geschikt voor onze Z.S.
Conclusie: Warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1933

Open Boekbeoordeling.
P.J. Risseeuw

De kerstvacantie van Jo en Jan, druk 3, 138 blz.
G. K. C. 0. 15 t. d. t. 50 cent. Johanna en Jan zullen hun Kerstvacantie doorbrengen bij hun oud-oom Sjoerd, wonende te Kijkduin, villa "Ophorst". Oom is een rustend zeekapitein. Geen wonder dat er veel te zien is en dat oom ook heel wat te vertellen heeft. Ze vinden vrienden en vriendinnetjes van andere villa's, vieren een genoegelijk Kerstfeest en zoo vliegen de dagen voorbij. Als ze ook Oud- en Nieuwjaar nog bij oom Sjoerd hebben gevierd, keeren ze naar Amsterdam terug, en ze zijn blij weer thuis te zijn. Moeder, die lang ziek is geweest, zit weer op haar oude plaats en Jo en Jan hebben veel te vertellen. Uiteraard heeft dit boekje qualiteiten. Wie zou ook anders van Risseeuw verwachten? Het is vlot gestyleerd, pakkend verteld; er zit "sfeer" in. Veel variatie. Origineel is de behandeling van de oude quaestie, waarover door "Jachin" al zooveel geschreven is, kerstboom of geen kerstboom, Wijl ditmaal het vraagstuk behandeld wordt in het kinderboek zelf! De oplossing, die "de kool en de geit wil sparen" is o.i. niet gelukkig en wordt N.B. ! door den auteur zelf als onvoldoende beschouwd, als hij een der jonge gasten in den mond legt: "ik kijk liever naar de cadeautjes dan naar de lichtjes", die wijzen moeten op het licht in de duisternis; want oom had gezegd: "naar die lichtjes moet je alleen kijken, al het andere hoort er eigenlijk niet bij!" (blz. 92). De omslagteekening is zeer geslaagd. We kunnen dit boekje voor onze Kerstuitdeeling onze aanbeveling meegeven.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1935

P.J. Risseeuw

De kerstvacantie van Jo en Jan, druk 3, 138 blz.
jongens- en meisjesboek: geschikt voor een leeftijd van 12-15 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Jan en Jo mogen, nu Moeder ziek is, de Kerstvacantie doorbrengen gaan bij Oom Sjoerd, die vroeger zeekapitein geweest is en nu woont dicht bij de plaats, waar hij voorheen schipbreuk geleden had. Van alles maken Jan en Jo mee. De vacantie is eigenlijk veel te gauw voorbij. Algemeene op- of aanmerkingen: Een boek, dat prettig leest! Vooral die Oom Sjoerd is een aantrekkelijke figuur. Jongens, zoowel als meisjes, zullen dit met pleizier lezen. Vooral ook om de religieuse waarde is het boek zeer geschikt voor onze Z.S.
Conclusie: Warm aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1935

Open Boekbeoordeling.
P.J. Risseeuw

De kerstvacantie van Jo en Jan, druk 3, 138 blz.
Werd reeds vroeger door ons aanbevolen. Zie voor den inhoud den catalogus van den uitgever onder no. 182. Boekbeoordeling in Kind en Zondag, 1988