Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Jeanette van Beilen

De botter van Kees, druk 1, 32 blz.
prijs f 0,45; in slappe omslag; jongensboek.
Inhoud: Oom Teun maakt een botter voor Kees van een klomp. Kees speelt er heerlijk mee. Dan verkoopt hij zijn scheepje aan een Canadese heer, die het visserseiland bezoekt. Voor het geld koopt Kees een fles eau de Cologne voor moeder, die zo ziek is. Eerst is oom Teun boos, maar dan maakt hij een andere botter voor Kees, als hij de ware toedracht hoort. Strekking: Wees een zegen. Doe wat je kunt om anderen te helpen, ook als het je zelf wat kost. God kan ook op zee bewaren. Hij waakt.
Conclusie: Een vlot verteld, onopgesmukt en prettig leesbaar verhaaltje, dat gunstig afsteekt bij veel, dat uit allerlei bij elkaar gehaalde onwaarschijnlijkheden bestaat en die men onze kinderen wil laten lezen.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1955

Open Boekbeoordeling.
Jeanette van Beilen

De botter van Kees, druk 1, 32 blz.
Vervolgens een boekje van Jeanette van Beilen: De botter van Kees. Een Markens jongetje krijgt van zijn oom een bootje, dat deze uit een klomp heeft gesneden. Een toerist biedt hem er vijf gulden voor. Hij kan er slecht van scheiden maar hij wil zijn zieke moeder zo graag eau de cologne geven en daarom verkoopt hij 't scheepje. Hij verrast zijn moeder en weet oom Teun te ontroeren door deze mooie daad. Er wordt dan ook gauw een nieuw bootje gemaakt. Er hangt een echt kinderlijke sfeer in dit sympathieke boekje met uitgesproken protestant element.(f 0,45)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1956-57

Open IDIL-Gids.

Jeanette van Beilen

De botter van Kees, druk 2, 32 blz.
prijs f 0,45; in slappe omslag; jongensboek.
Inhoud: Oom Teun heeft een botter gemaakt voor Kees, wiens moeder ziek is. En vader, een visser, is op zee, terwijl Kees voor moeder moet zorgen. Kees verkoopt zijn botter aan een Canadese toerist, om eau de cologne voor moeder te kunnen kopen. Oom Teun is eerst boos, maar maakt een nieuw scheepje voor Kees, als hij weet, wat Kees voor z'n moeder heeft gedaan. Strekking: Wees een zegen voor een ander, in woord en daad.
Conclusie: Een goed, eenvoudig boekje, met ongezochte, vanzelf in het verhaal naar voren komende geestelijke tint.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1957

Open Boekbeoordeling.