Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



M.A.M. Renes-Boldingh

't Lege huis, druk 1, 94 blz.
G.K.C.O. (cart. band). 13 t.d.t. Dit boek heeft een meesterlijk mooie bandteekening, zoodat we nauwelijks gelooven kunnen, dat ook de weinig geacheveerde binnenteekeningen van dezelfde handen zijn. Bob, een Indische jongen, zal weer naar den Oost vertrekken en nu geeft hij al z'n speelgoed weg. Flipje krijgt het mooiste, een autoped, maar ruilt die voor de poes. Hij is nl. een echte dierenvriend. Als hij op school straf krijgt, omdat hij gevochten heeft, is hij heel ontevreden. Uit verveling gaat hij steenen gooien. Hij raakt daarbij de poes, die wegkruipt in 't leege huis van Bob. Den volgenden dag gaan de jongens met elkaar verstoppertje spelen. Ze komen daarbij in Bob's huis, maar worden er overvallen door den eigenaar. Flipje kan zoo gauw niet wegkomen. Hij vlucht naar boven, en als hij straks door een kapot kelderraampje naar buiten wil, ontdekt hij de poes. Hij durft echter niet voor het donker is, het huis te verlaten. Flipje's moeder zit in grooten angst. Bij een der kameraden gaat ze informeeren. Daar hoort ze van het leege huis. De eigenaar en moeder gaan daar zoeken en dan komt Flipje met de poes te voorschijn. Dit verhaal houdt er op een prettige manier de spanning in. Het is echter jammer, dat Flip niet veel meer strijdt tegen zijn drift en dat zijn moeder hem niet méér daarover onderhoudt. Ons voornaamste bezwaar betreft het godsdienstig gehalte, dat zóó slap is en algemeen, dat we er niet aan denken kunnen, dit boek aan te bevelen. Het bidden voor de poes is één der hoogtepunten! We betreuren het, dat we een zóó fraai uitziend boek niet kunnen gebruiken.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1938

M.A.M. Renes-Boldingh

't Lege huis, druk 1, 94 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 11-13 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Bob van Aken zal met zijn ouders weer naar Indië vertrekken. Hij zal al zijn speelgoed verloten. Dat geeft groote opwinding onder de jongens. Flip heeft de autoped, maar ruilt deze eerste prijs met de poes, die Jas ten deel valt. Flip is een dierenvriend. Nu doet hij iets leelijks. Op school heeft hij straf gehad en komt in een booze bui thuis. Dat wordt er niet beter op als Moeder ook al weg is. Hij gaat nu gooien met steenen naar de bloemen. Onwetend raakt hij de poes, die een groote wond in de hals heeft. Het gewonde dier gaat naar het leege huis van de familie v. Aken. De jongens spelen in dat leege huis, maar worden overrompeld door de komst van den eigenaar. Flip verstopt zich en vindt de poes in de kelder. Moeder is echter erg ongerust over Flips wegblijven. Eindelijk vinden ze hem. Algemeene op- of aanmerkingen: Wel een aardig jongensboek, maar het spreekt soms een taal, die wat onwennig aandoet. Het godsdienstig element is oppervlakkig. Er wordt echter weinig over godsdienst gesproken. Nieuwe spelling. Het woord Heer wordt in plaats van Heere gebruikt.
Conclusie: matig aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1938

Open Boekbeoordeling.
M.A.M. Renes-Boldingh

't Lege huis, druk 2, 94 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 10 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: In de laan staat een huis, welks bewoners naar Indië zullen vertrekken. Het zal dus leeg komen. Bob van Aken, het zoontje, geeft nu met goedvinden zijner ouders al zijn speelgoed weg. Zoo komt Flip de Raadt in 't bezit van een auto-ped en zijn vriend Jas van een poes. Zij ruilen en Flip is dolblij met het dier. Flip heeft een groot gebrek. Hij is verbazend driftig. Na een vechtpartij krijgt hij van den meester straf. Hij is nu zoo uit zijn humeur, dat hij met alles smijt wat hij maar vinden kan. In den tuin gekomen - zijn moeder is niet thuis - neemt hij een groote scherpe steen en gooit die weg, doch treft zijn poes, die ernstig gewond wegloopt en zich ten slotte neerlegt in den kelder van het leege huis. Flip is ongerust, dat Moe naar de poes zal vragen en behoudt het stilzwijgen. Een club van jongens, waartoe ook Flip behoort, gaat verstoppertje spelen. Zij verbergen zich in het leege huis, waar zij danig in angst geraken, omdat de huisbaas met nieuwe huurders het huis komt bezichtigen. Zij verlaten in allerijl het huis, doch Flip vlucht naar boven en verstopt zich. Gelukkig ontdekt men hem niet. Later wil hij het huis verlaten, doch dit gelukt hem niet, omdat alles gesloten is. Daar herinnert hij zich het gat in het kelderraam; hij gaat den kelder in en vindt er zijn poes. Wat is hij blij. Hij zal wachten tot het donker is. Intusschen zit moeder, over het lange uitblijven van haar zoontje ongerust geworden, zeer in de war. Zij gaat naar den eigenaar, die met haar het leege huis doorzoekt. Men vindt er Flip met zijn kat. Moeder, ten zeerste verheugd, keert met haar zoontje huiswaarts. Algemeen op- of aanmerkingen: Dit boek is op een prettige wijze voor kinderen geschreven, doch vanwege de godsdienstige strekking bevelen we het niet aan: 't Is een boek van slap, slecht godsdienstig gehalte. Op blz. 75 lezen we: D e H a n d is het, die Flippie leidt, Die bij den Doop zijn kleine baby-handje al gevat heeft en die vasthoudt, het hele leven door. Op blz. 33 treffen we aan: alle mensen en alle kinderen moeten zich bekeren - alle mensen en alle kinderen k u n n e n zich ook bekeren. Er staan ook uitdrukkingen in, die best door andere hadden vervangen kunnen worden, zooals: verdraaid nog an toe - b 1 i k s e m-s n e 11 e ingeving. En ontactisch is het van de schrijfster om Flip te laten denken van zijn onderwijzer: Toe, vervelende vent, schiet nou op met je gepreek, enz. Het woord Heer gebruikt.
Conclusie: niet aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1939

Open Boekbeoordeling.