Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



D. Menkens-van der Spiegel

't Ergste 't beste, druk 1, 48 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 10-12 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Wout en Fred zullen gaan logeeren in Meerdorp bij de neven. Daags te voren krijgt Wout blindedarmontsteking en moet naar het ziekenhuis. Boos is hij, dat Fred nu heerlijk naar Meerdorp gaat, terwijl hij zijn Paaschvacantie in 't ziekenhuis moet doorbrengen. En hij had nog wel zoo gebeden. In Meerdorp gebeurt een ongeluk. Als Fred en de neven op het meer roeien, steekt er een storm op. De boot slaat om en Fred verdrinkt haast. Als Wout er bij was geweest zou hij zeker verdronken zijn, want hij kon niet zwemmen. Als allen weer thuis zijn, erkent Wout, dat het wel erg was, de vacantie in 't ziekenhuis te moeten doorbrengen, maar dat God toch wist, wat het beste voor hem was. En hij stemt in met wat Vader leest: Loof den Heere, mijn ziel. Algemeene op- of aanmerkingen: Een goed boek. De manier van zeggen is zooals wij dat graag hooren. De jongens zullen het wel willen lezen.
Conclusie: Aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1936

Open Boekbeoordeling.
D. Menkens-van der Spiegel

't Ergste 't beste, druk 2, 48 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van ± 9-11 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Wout en Fred zullen gaan logeeren in Meerdonk bij de neven. Daags te voren krijgt Wout blindedarmontsteking en moet naar het ziekenhuis. Boos is hij, dat Fred nu heerlijk naar Meerdorp gaat, terwijl hij zijn Paaschvacantie in 't ziekenhuis moet doorbrengen. En hij had nog wel zoo gebeden! Maar in Meerdorp gebeurt een ongeluk. Als Fred en de neven op het meer roeien, steekt er een storm op. De boot slaat om en Fred verdrinkt haast. Als Wout er bij was geweest, zou hij zeker verdronken zijn, want hij kan niet zwemmen. Als dan ook allen weer thuis zijn, erkent Wout, dat het wel erg was, de vacantie in het ziekenhuis te moeten doorbrengen, maar dat God toch wist, wat het beste voor hem was. En hij stemt in met wat vader hem leert; Loof den Heere, mijn ziel. Algemeene op- of aanmerkingen: Een boeiend boekje, met een leerzame, godsdienstige strekking.
Conclusie: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1937

Open Boekbeoordeling.
D. Menkens-van der Spiegel

't Ergste 't beste, druk 2, 48 blz.
G.K.O. 7 t.d.t. 20 cent. Dit boekje behandelt het thema van het onverhoorde gebed. Twee jongens, Fred en Wout, zullen uit logeeren gaan. Juist aan den vooravond krijgt Wout blindedarmontsteking, moet naar 't ziekenhuis en wordt geopereerd. Hij is in 't ziekenhuis ontevreden, omdat hij zijn logeerpartijtje misgeloopen is en zijn broertje zonder hem toch naar oom Henk is gegaan. Maar Fred krijgt in die vacantie met zijn neefjes een ongeluk; hij verdrinkt bijna. Als Wout dit hoort, begrijpt hij, dat hij zeker verdronken zou zijn, als hij er bij geweest was. En nu spreekt Vader met Wout over het onverhoorde gebed en zegt, dat God onze gebeden alleen verhoort, als het goed voor ons is. Wij weten niet, wat het beste voor ons is, dat weet God alleen en dat is genoeg. Wout vraagt vader vergiffenis omdat hij zoo ontevreden is geweest; hij belijdt zijn schuld en erkent, dat Gods weg de beste is. Er komen in het verloop van de gebeurtenissen sommige dingen voor, die romantisch gewild zijn, om een goede oplossing voor te bereiden. Maar daar staat tegenover, dat de godsdienstige strekking zóó goed, en het Evangeliseerend element zóó krachtig en duidelijk is, dat we dit boekje hartelijk kunnen aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1937

D. Menkens-van der Spiegel

't Ergste 't beste, druk 5, 48 blz.
prijs 60 ct; in slappe omslag; geïll.; jongensboek, leeftijd 10-12 jaar.
Inhoud: Wout en Fred mogen bij oom en tante gaan logeren. Maar Wout komt in 't ziekenhuis terecht, terwijl Fred naar de neven gaat. Wout is boos, omdat hij het zo ongelukkig treft en zijn gebed niet wordt verhoord. Fred verdrinkt bijna, doordat de boot omslaat. Nu begrijpt Wout, voor welk een ramp hij bewaard is. God weet wat goed voor ons is.
Conclusie: Een mooi boek. Een groot tekort echter, dat de eerste schrede op de weg der bekering wordt overgeslagen.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1951

Open Boekbeoordeling.