Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



P. Horstman

Het kerstfeest in Bodo, druk 2, 85 blz.
Oude titel: Uit het land van sneeuw en ijs. jongens- en meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 12 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Dit boek laat ons zien het leven in het hooge Noorden. Voor ons is het alles zonderling, alles doet zoo eigenaardig aan. Het bijgeloof dier streken, vermengd met het Christelijk geloof is iets, wat ons niet aantrekt. 't Boekje geeft ons wel te zien de gebruiken en de levenswijze der "Noordelingen", alsook de schoonheid van het Noorsche landschap. Het gezin van visscher Niels, dat ons wordt voorgesteld, bestaat uit vader, moeder, twee zoons en een dochtertje. De evangelieprediking ondervindt de moeilijkheid van het bijgeloof. Karl, de oudste zoon, wondt zich op de kabeljauwvangst en sterft op jeugdigen leeftijd. Hij is een "getrouwe getuige" van Jezus Christus. Algemeene op- of aanmerkingen: Het Kerstfeest met den Kerstboom is iets, wat ons niet aantrekt. De stijl van het boekje is slecht. Met onze Nederlandsche taal wordt wonderlijk omgesprongen. In hoofdstuk 5 wordt geregeld gesproken van Hans Nielsen Hanze, als leekenprediker van Noorwegen. Dit moet zijn Hans Nielsen Hauge, een fout, die in een boek toch niet gemaakt mag worden. Het uiterlijk van het boekje kunnen we ook niet zeer prijzen.
Conclusie: Ongeschikt, niet aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1935

Open Boekbeoordeling.
P. Horstman

Het kerstfeest in Bodo, druk 2, 85 blz.
Nieuwe Titeluitgave. (Vroeger: Uit het land van sneeuw en ijs). G. K. C. 0. 8 t. d. t. 50 cent. Minder een verhaal dan een relaas. Een Noorsche visscher koopt een boot en gaat met zijn oudsten zoon ter vischvangst. Karl, de knaap, moet veel kou lijden; en in de tent, waar ze dikwijls vertoeven, is 't verre van gezond. Hij wordt ernstig ziek; komt nog thuis en sterft na eenige weken. Volgens zijn getuigenis gaat hij naar den hemel, naar Jezus. De inhoud is wel leerzaam, maar niet boeiend; 't boekje verveelt. De stijl is slecht. De correctie zeer onvoldoende. Het religieus gehalte onbevredigend. De strekking is absent. We prefereeren vele andere boekjes verre boven dit.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1935