Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron

Roos in de rimboe, druk 1, 190 blz.
prijs f 1,25; in plastic omslag; meisjesboek.
Inhoud: De fam. Van Ingen kan, door ziekte en tegenslag in zaken, de vakantie niet doorbrengen in Bergen aan Zee. Dat is een teleurstelling voor de kinderen, vooral voor de 17-jarige Roos, die 't al moeilijk heeft, omdat Jacques, met wie ze opgegroeid is, zich meer met een (deftiger) meisje bemoeit. Woningruil brengt de familie in de woning van een schoolhoofd in de Achterhoek. In die "rimboe" wordt volop genoten en worden spannende avonturen beleefd. Ze ontmoet de buurjongen Herman en in beider jonge hart ontwaakt de liefde. Gebruik van Heer.
Conclusie: Géén "kerstboekje voor de Zondagsschool", maar lektuur voor het aankomend meisje. Als zodanig is het aan te bevelen; de jonge-meisjes-problemen worden gaaf en zuiver beschreven. Het gereformeerde beginsel wordt echter gemist en daarom slechts:
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1958

Open Boekbeoordeling.


Roos in de rimboe, druk 1, 190 blz.
In de "Mei-Pockets" werd als tweede nummer een bakvisroman van Elja Vlas opgenomen, Roos in de rimboe geheten. De 17-jarige Roos uit Amsterdam wordt door haar rijke, verwende vriend afgedankt. Met haar ouders en broertje gaat ze op vakantie bij haar grootmoeder in de Achterhoek. Na een korte romance met een leuke student, die achteraf getrouwd blijkt te zijn, ontluikt in Roos de liefde voor de buurjongen Herman, een boerenzoon, die voor dominee gaat studeren. Heel zuiver wordt deze jonge liefde van de schuchtere Roos en de bescheiden Herman besproken. Wel zijn de hoofdpersonen rijkelijk jong voor een vaste verbintenis. Dit boek spelend in protestants milieu, bevat veel behartenswaardige opmerkingen, maar dient wel gereserveerd te worden voor oudere meisjes. (f 1,25)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1958-59

Open IDIL-Gids.