Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



T. van der Roest-Kleinmeijer

Siep vindt zijn thuis, druk 1, 108 blz.
prijs gebonden ƒ 1,35; jongensboek, leeftijd 10-14 jaar.
Inhoud: Siep komt als wees bij de heer en mevr. Bruinsma, wier enige zoon 't verkeerde pad opging. Mevrouw wantrouwt óók Siep, die zich niet gelukkig voelt. Hij redt met zijn vrienden de ponny van Jef, de schillenboer, en leert daar God kennen. Na een onbillijke bestraffing van mevr. Bruinsma vlucht Siep naar Jef op oudejaarsavond. Zijn voogd, oom Arie, komt onverwacht en alles lost zich tot aller tevredenheid op. Strekking: Siep leert, dat God niemand alléén laat en ook zijn "kleine" moeilijkheden kent. De arme, verachte Jef kent innerlijke rijkdom en weet daarvan iets mede te delen aan Siep, oom Arie en 't gezin Bruinsma.
Conclusie: Een best boek met goede karaktertekening. Graag had ik in de innerlijke veranderingen bij Siep enz. meer de Heiland van zondaren genoemd. Overigens:
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1962

Open Boekbeoordeling.
T. van der Roest-Kleinmeijer

Siep vindt zijn thuis, druk 1, 108 blz.
T. van der Roest-Kleinmeijer vertelt in Siep vindt zijn thuis over een ouderloze jongen die het ondanks zijn goede bedoelingen zijn pleegmoeder niet naar de zin kan maken. Na verschillende onprettige gebeurtenissen ontvlucht Siep het huis. Later zien zowel de pleegouders als Siep hun tekortkomingen in en gaan zij samen proberen, om voor Siep een echt 'thuis' te scheppen. De psychologische verklaring van het conflict tussen Siep en zijn pleegmoeder zal wellicht de kinderen ontgaan, maar dit is voor het verhaal niet belangrijk. Het boekje is positief, simpel en wat braaf. Ook voor katholieke kinderen geschikt. (geb. f 1,35)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1962-63

Open IDIL-Gids.