Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Heleen van Ramshorst

Reina's eerste H.B.S.-jaar, druk 4, 159 blz.
12 t.d.t., G.K.C.B., M. 12-15 j. Dit kloeke, prachtig-uitgevoerde en goed geïllustreerde boek, werd voor de 4e druk geheel herzien. Daardoor heeft het veel aan waarde gewonnen. Wij aarzelen geen ogenblik dit prachtige boek met warmte aan te bevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1961

Heleen van Ramshorst

Reina's eerste H.B.S.-jaar, druk 4, 159 blz.
prijs gebonden f 1,85; meisjesboek.
Inhoud: Reina, dochter van een architect, gaat naar de neutrale H.B.S. in de naburige stad. Haar christelijke opvoeding maakt dat ze in botsing komt met klasgenoten; ze kan b.v. geen lid worden van de handbalclub, want er wordt zondags gespeeld. Ze kan niet dansen op een verjaarspartij van haar beste vriendin. Reina is erg jaloers en daardoor brengt ze zichzelf vaak in moeilijkheden. Ze heeft gelukkig een verstandige vader en een lieve moeder, die haar verstaan en helpen. Reina leert verstaan dat rijkdom en leven zonder God nooit gelukkig maken. Ze gaat inzien, dat jaloersheid ook zonde is. Strekking: Van werkelijk chr. opvoeding gaat zegen uit; grote waarde heeft de gezinsopvoeding. Gebruik van Heer en Here.
Conclusie: Een mooi boek voor oudere meisjes.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1961

Open Boekbeoordeling.
Heleen van Ramshorst

Reina's eerste H.B.S.-jaar, druk 4, 159 blz.
Tot een 4e druk bracht het Reina's eerste h.b.s.-jaar van Heleen van Ramshorst. Reina Elsinga komt uit een gezellig, diepgelovig gezin, woont buiten en moet naar een neutrale h.b.s. in de stad. Deze omstandigheden maken haar eerste h.b.s.-jaar niet gemakkelijk. Telkens voelt ze zich "groen" en onervaren, apart en vreemd tegenover de minder vroom opgevoede en meer geavanceerde klasgenoten. Haar liefste vriendinnetje, Conny, is een rijk, eenzaam meisje, dat zonder godsdienst is opgevoed. Om deze twee meisjes spelen zich de bekende avontuurtjes uit meisjesboeken af, die vaak spannend beschreven worden. Het "happy ending" is dan niet alleen, dat Reina de favoriet van haar klas wordt, maar dat Conny en haar vader door de omgang met de Elsinga's de weg naar God terugvinden. Een goed milieuboek voor 10-12-jarige meisjes, in protestantse geest geschreven. Hier en daar ligt het er wel wat dik bovenop en zal het wat erg prekerig aandoen. (geb. f 1,85)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1961-62

Open IDIL-Gids.