Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronLouis Stadman

O, die Janneke, druk 1, 20 blz.
prijs f 0.40; in slappen omslag; geïll.; meisjesboek, leeftijd 7-9 jaar. Strekking: Afgunst, ook op speelgoed, brengt tot zondige gedachten en daden. Den Heere Jezus 't kwaad belijden is allereerst noodig. Afgunst èn hoogmoed moeten bestreden worden.
Conclusie: Geen bepaald "kerst"-boekje: geen kerstgeschiedenis. Heel geschikt verhaal. Voor de jonge lezeressen soms te moeilijke woorden. Lettergrepen-verdeeling niet steeds doorgevoerd.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1946

Open Boekbeoordeling.
Louis Stadman

O, die Janneke, druk 2, 24 blz.
prijs f 0,40; in slappe omslag; meisjesboek.
Inhoud: Janneke is erg afgunstig en neemt stiekum de poppenwagen van 'n ander meisje mee. Dit wagentje komt in de gracht terecht en Janneke onder een auto, zodat ze opgenomen moet worden in een ziekenhuis. Na spannende dagen komt er een kentering, Janneke komt er doorheen. Wat een berouw heeft zij dan. Ze krijgt dan van Loesje een poppenwagen.
Conclusie: Het is goed om de zonden van het kinderleven te beschrijven in een verhaaltje. Hier behoort zeker ook bij de zonde van de afgunst. Het is van betekenis de kinderen bij te brengen het zondige hiervan en de noodzakelijkheid van berouw. Nu wordt in dit boekje wel van erge dingen gebruik gemaakt om het de kinderen bij te brengen. Er moet een ongeluk voor gebeuren met haast dodelijke afloop. Het komt aan het eind ook wel erg goed terecht, wanneer Loesje zo maar haar mooie wagen brengt. Wordt zo'n verhaal haast niet te onwaarschijnlijk? Toch is het om zijn strekking wel aan te bevelen.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1957

Open Boekbeoordeling.