Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Gerry

Opa's verjaardag, druk 1, 67 blz.
Bijzonderheden: oorspr. verhaal, voor 8- a 10-jarigen; prijs: ingen. f0.65, gec. f0.75. Bij bestellingen vanaf f 10.- halve prijs.
Korte inhoud: Een bekend thema: een grootvader van 80 jaar, die op zijn verjaardag verrast wordt door eigengemaakte cadeautjes van zijn kleinkinderen.
Beoordeeling: Evert is een wonder-jongen: in een paar middagen maakt hij, onder leiding van zijn onderwijzer, een prachtig portretlijstje, met uitgesneden figuren! Hoe oud die Evert wel moet geweest zijn (beneden 11): hij verricht dat kunststuk, zonder houtsnijden geleerd te hebben, hij redeneert echter erg wonderlijk over "doodgaan" enz., hoewel bij toch uit een Chr. gezin komt en op een Chr. school gaat. Bovendien spreekt hij de baby aan met "jongejuffrouw". Diezelfde meester laat hem een keer 50 strafregels maken en vraagt pas daarna naar de reden van zijn niet-op letten! Op de onderwijzers heeft Gerry het voorzien, blijkbaar: zij laat den bovenmeester zichzelf tot twee keer toe tegenspreken in een rechtsgeding in de klas, dat ik, hoe vroom het ook lijkt, een idiote vertooning vind. Heel hartelijk aanbevelen kan ik het niet, al moet ik toegeven, dat het lezen geen verkeerden invloed zal hebben. Aanbevolen (onder voorbehoud). A. Kranendonk.

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1930
Gerry

Opa's verjaardag, druk 2, 67 blz.
Leeftijd 8-10 jaar. Jongens en Meisjesboek. De Grootvader van Jo en Evert van Beek is gauw jarig. Jo mag zelf een vest voor Opa breien en Evert wil zelf ook iets voor Opa maken. Meester Brent helpt Evert en vertelt hem van zijn zoontje Cornelis, dat gestorven is. Thuis vertelt Evert het weer aan z'n moeder. Moeder zegt tot haar kinderen, dat ze elken dag moeten bidden om een nieuw hart. Een goed boekje voor de kleintjes. Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1932

Open Boekbeoordeling.
Gerry

Opa's verjaardag, druk 2, 67 blz.
G. K. 0. 12 t. d. t. 35 cent. Jo en Evert willen beiden wat "doen" voor Opa, als hij 80 jaar wordt. Jo, een nog jong meisje, breit een vest voor hem. Evert zal, door meester geholpen, een lijstje maken met een mooi geschreven versje erin. Intusschen worden kleine voorvalletjes van de voorafgaande dagen vermeld. En eindelijk is Opa's verjaardag aangebroken, die heel kort (alleen het bezoek van moeder met Jo en Evert) wordt beschreven. En dan is 't uit. Niet hoogstaand is het verhaal. Al te weinig zeggend, te slap, hier en daar zelfs wat flauw. Een deugd is, dat de zonde van het liegen, die als een kwade rank het kinderhart licht omstrengelt, scherp in het licht wordt gesteld. Maar de geestelijke dingen worden tezeer terloops behandeld. Een matige aanbeveling onzerzijds is het gevolg.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1932