Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



J. Snoep Jr.

Naar 't nieuwe vaderland , druk 1, 155 blz.
G.K.C.O. (Cart. band). 1 z.p. 10 t.d.t. Dit royaal uitgegeven jongensboek beschrijft den tocht der Boeren uit de Kaapkolonie naar Natal in 1837. Het verhaalt van de vele gevaren, die de trekkers bedreigden, maar ook van hun grooten moed en van de vaak wonderlijke uitreddingen. Het boek besluit met de Kerstfeestviering in het nieuwe vaderland, waarbij gevoelens van dankbaarheid strijden met droefenis om de dierbare gevallenen; en onder dezen in 't bijzonder den door Dingaan vermoorden gouverneur Piet Retief. Duidelijk komt het Godsvertrouwen der trekkers naar voren, maar ook hun voortdurende neiging tot stijfkoppigheid wordt geschetst. Het echt Christelijk gezinsleven komt goed uit. Het voorbeeld van stoere, vrome mannen, als hier geteekend worden, kan gezegend werken. We vinden den omslag te bont; de illustratie is echter goed verzorgd. Alles samengenomen achten we „Naar 't nieuwe Vaderland" een mooi en interessant boek, dat jongens van een jaar of twaalf wel zal boeien. Zij kunnen er moed en Godsvertrouwen uit leeren. Gaarne aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1940

J. Snoep Jr.

Naar 't nieuwe vaderland , druk 2, 155 blz.
prijs f 1,90; gecartonneerd; geïll.; jongens- en meisjesboek, leeftijd 12-16 jaar; Catalogusno. 219. Strekking; Hierin wordt beschreven de trek der boeren uit de Kaapkolonie dieper het ZuidAfrikaansche land in om vrij te zijn van de Engelschen en verder hun strijd met de Kaffers, die hen hun nieuwe vaderland betwisten.
Conclusie: Een prachtig boek, waarin ons duidelijk geteekend wordt, dat al onze verwachting moet zijn van den Heere. De moeilijkheden van de trekboeren worden ons beschreven en hun godsvrucht.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1946

Open Boekbeoordeling.