Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron

Kleuter Klaas, druk 1, 98 blz.
geb., geïllustreerd met natuurtekeningen, leeftijd 5-7 jaar. Geschikt voor jongens en meisjes. Prijs f 14,75.
Inhoud: Een jaar uit het leven van Klaas, een kleuter. Hij ontdekt van allerlei zaken in de natuur, de vier jaargetijden door. B.v. Hij vindt een pop van een rups en vader legt hem uit hoe dat precies zit. Met zijn vriendinnetje gaat hij naar de pasgeboren lammetjes kijken. In de zomer gaat hij naar het strand en komt hij in aanraking met een kwal. In de herfst gaat Klaas kastanjes zoeken en maakt er mooie dingen van. Ook ontsnapt zijn kanariepiet een keer. 's Winters geniet Klaas van de sneeuw en gooit per ongeluk met zijn vriendinnetje de juf van de kleuterschool een sneeuwbal tegen het hoofd. Het wordt kerstfeest en de juf vertelt het kerstverhaal. Klaas verzorgt de vogels goed in de winter. Ook wordt hij nog een keertje ziek, maar hij knapt getuklug alweer snel op.
Conclusie: Een goed boek voor jonge kinderen. Geschikt om uit voor te lezen en om door de kinderen zelf gelezen te worden. Makkelijk is hierbij dat de woorden in lettergrepen verdeeld zijn, en de grote letters. De stijl is vlot en voor jonge kinderen boeiend. De illustraties passen goed bij de tekst en zijn duidelijk. De inhoud is positief christelijk. Het boek heeft een groot formaat en de omslag is fleurig. Een goed verzorgd boek.
Eindoordeel: warm aanbevolen. Waarschijnlijk ligt voor de zondagscnool de prijs te hoog.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1980

Open Boekbeoordeling.


Kleuter Klaas, druk 1, 98 blz.
geb., 32 zw.-w. tek. geill. Gesch. voor jongens en meisjes van 5-7 jaar. Prijs f 14,90.
Inhoud: Kleuter Klaas maakt in dit boek kennis met de natuur, met de schepping, zoals deze is in de lente, de zomer, de herfst en de winter. Hij ontdekt en beleeft allerlei dingen die met de jaargetijden te maken hebben. In het voorjaar ontdekt hij van alles in de tuin en ziet hij jonge lammetjes. In de zomer logeert hij op de boerderij bij opa en oma. In de herfst zijn er de vallende bladeren, de kastanjes en een egeltje. Soms speelt hij met zijn buurmeisje Annemieke. In de winter maakt hij op de kleuterschool het kerstfeest mee. Dan wordt Klaas ziek. Als hij beter is, mag hij de vogels voeren, die in de sneeuw niet genoeg eten kunnen vinden.
Conclusie: De schrijfster heeft met dit boekje een duidelijk doel: de kinderen van zo'n vijf tot zeven jaar kennis te laten maken met de vier jaargetijden. Wanneer Klaas een 'pop' vindt in de tuin en haast niet gelooft dat hieruit een vlinder tevoorschijn zal komen, zegt zijn vader dat de Heere alles zo wonderlijk mooi gemaakt heeft. In een 'Besluit' komt de schrijfster erop terug. Ze moedigt haar jonge lezers aan met grote zorg om te gaan met Gods schepping. Toch vraag ik me af, of ook het jonge kind niet enigszins geconfronteerd zou moeten worden met Paulus' woorden: "de ganse schepping zucht". Het boekje is erg mooi uitgevoerd, in groot formaat (22 x 28 cm). De bladzijden bevatten elk twee kolommen, met duidelijke, grote letters en een verdeling van de woorden in lettergrepen. Op bijna elke bladzijde staan tekeningen: pop, vlinder, mol, egel en allerlei andere dingen, waarmee Klaas in aanraking komt. Desondanks vind ik de prijs aan de hoge kant. Het boek lijkt me in elk geval erg leerzaam.
Eindoordeel: warm aanbevolen. d.P.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1984

Open Boekbeoordeling.