Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronG. Snoek

Kleine avonturiers, druk 1
G.K.C.B. 6 t.d.t. De vrijwel zonder zin aangeregen kralen van dit snoer zonder slot zullen misschien kleine jongens kunnen bekoren. Maar de recensent, die ook tot taak heeft, te helpen waken, dat een kleine jongen iets goeds vóórgezet wordt, kan niet anders dan het hoofd schudden over zoveel gemis aan behoorlijke conceptie. De titel is nog het best geslaagd. 't Is niet moeilijk, een boek 10 x zo dik te maken met precies even weinig waarachtige inhoud. De opschriften boven hoofdstuk IV en V „Domme dingen" en „Nog méér domme dingen" zijn hier zeer tekenend. Het godsdienstig gehalte is zo mager als het maar zijn kan. 't Beperkt zich ongeveer tot een wandtekst en een versje. Géén evangelie-verkondiging. We kunnen dit boekje in genen dele waarderen en moeten de uitdeling voor onze Kerstfeestviering ontraden. Jammer voor de zeer goede illustraties!

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1949

G. Snoek

Kleine avonturiers, druk 1
Prijs f 0,85; gecart.; geïll.; jongensboek, leeftijd 8-11 jaar.
Inhoud: Rundje en Hans zijn vriendjes. Ze spelen vaak op de boerderij bij Ruudje. Hun vriend is de molenaarsknecht. Hans, het zoontje van de daggelder, moet vader helpen en kan niet mee naar de stad met de molenaar. Ruudje zit alleen op de wagen als het paard op hol slaat. Hij wordt door de vader van Hans gered. Strekking: Kleine vriendentrouw en kinderlijke gehoorzaamheid.
Conclusie: Een goed boekje met sprankelende humor van het goede soort. Godsdienstig wel verantwoord.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.
G. Snoek

Kleine avonturiers, druk 2, 74 blz.
prijs 95 ct; gecartonneerd; geïll.; jongensboek, leeftijd 7-10 jaar.
Inhoud: Ruudje, het zoontje van een boer, speelt veel met het zoontje van de arbeider. Samen beleven ze veel avonturen. Dikwijls ook doen ze domme dingen, waarvan de gevolgen niet altijd even prettig zijn. Als het paard op hol slaat, redt Hans' vader Rundje. Strekking: De beschermende hand des Heeren wordt duidelijk getekend.
Conclusie: Een echt christelijk boekje. Keurige illustraties. Geen Kerstboekje.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1951

Open Boekbeoordeling.