Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Liesbeth Lems

Mieke, druk 1, 187 blz.
prijs f 1,25, pocket-uitgave; meisjesboek.
Inhoud: Mieke gaat op de huishoudschool en moet voor het examen een mantelpakje maken. Haar werkstuk is het mooiste en mag op de tentoonstelling liggen. Bedrog is uiteindelijk oorzaak, dat haar een ongeluk overkomt. Later sluiten zij vriendschap met een meisje, dat ongeneeslijk ziek is. Strekking: Het boekje wil onze meisjes leren, dat jaloersheid tot allerlei zonden kan leiden. Daarnaast zien we dat Mieke haar eigen belang opoffert voor een ziek vriendinnetje.
Conclusie: Een goed geschreven boekje voor meisjes van 12-16 jaar. Godsdienstig en psychologisch wel verantwoord. Echter niet geschikt voor de Z.S., aangezien het echt een boekje is voor de "bakvisleeftijd".
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1959

Open Boekbeoordeling.
Liesbeth Lems

Mieke, druk 1, 187 blz.
Liesbeth Lems vertelt in nummer 14 van de "Mei-Pockets" over Mieke, een jong meisje uit een harmonisch protestants-christelijk gezin. De dagelijkse beslommeringen van het leven thuis en op de huishoudschool worden levendig beschreven. Er valt echter wat al te veel nadruk op de welbeschouwd milde vorm van bedrog die Mieke pleegt bij het examen. Lectuur, die, hoewel wat zwaar op de hand, verder wel geschikt is. (f 1,25)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1959-60

Open IDIL-Gids.

Liesbeth Lems

Mieke, druk 2, 192 blz.
in slappe omslag, pocket-boek; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Mieke van Loon en Paul van Hof vinden elkaar en beloven elkaar trouw voor altijd. Mieke leert Paul ook waarderen in zijn werk. Het is een moeilijke weg voor haar, ze haalt zelfs de achterdocht van anderen zich op de hals. Oom Paul stuurt Paul eer uit Canada terug, om de jongemensen niet van elkaar te doen vervreemden. Strekking: Een kleine familieroman met Mieke als hoofdpersoon.
Conclusie: Aardige liefdesroman, vanzelfsprekend nièt geschikt voor de Z.S.
Eindoordeel: niet aanbevolen,
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1961

Open Boekbeoordeling.
Liesbeth Lems

Mieke, druk 3, 191 blz.
prijs f 1,50 in slappe omslag; meisjesboek.
Inhoud: Voor het eindexamen van de huishoudschool moet Mieke van Loon een mantelpakje maken. Het wordt het mooiste van de klas en mag op de tentoonstelling liggen. Ze wil het echter met Pasen dragen, haalt het stiekem weg uit de school. Daarbij krijgt ze een ongeluk en komt in het ziekenhuis terecht. Gelukkig komt alles nog weer goed. In deze tijd heeft ze ook een vriendje leren kennen, Paul van 't Hof. Een zware slag is het voor Mieke en Carla, als hun vriendinnetje Margreet in het ziekenhuis sterft. Strekking: Een vlotte meisjesroman, waarin Mieke van het begin tot het eind de hoofdrol speelt.
Conclusie: Een pittig meisjesboek, maar helaas voor oudere meisjes. Daarom niet geschikt om op het Kerstfeest uit te delen.
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1965

Open Boekbeoordeling.