Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron

Kareltje, druk 1, 47 blz.
(Voor onze Kleinen, No. 14). G.K.C.O. 19 t.d.t. Prijs 30 cent. Dit is een alleraardigst leesboekje voor de kleintjes, behelzende de avontuurtjes van een paar ondeugende kleuters in groot bosch. Ze dragen de zware mand, waar iets fijns inzit, maar een groote verschrikkelijke hond komt er op af en de kleintjes slaan op de vlucht. Uit de mand komt een allerliefst wit hondje bestemd voor een ziek ventje. De boschbaas brengt de redding. Dit verhaaltje is even mooi geschreven als het geïllustreerd is. Hulde voor V. d. Hulst Jr! Maar het Christelijk element bestaat uitsluitend in een paar zinnetjes, waarin den Heere om vergeving gebeden wordt, 's avonds bij het naar bed gaan. Als leesboekje is „Kareltje" zeker geschikt, maar niet om uit te deelen op de Zondagsschool.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1940Kareltje, druk 9, 47 blz.
prijs f 1,- gebonden; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: 3 kinderen veroorzaken door hun ongehoorzaamheid moeilijkheden. Vragen vergeving en maken weer goed wat door hun schuld verkeerd ging. Strekking: Ongehoorzaamheid wordt gestraft. Moeten vergeving vragen en het verkeerde ook herstellen. Gebruik van Heer.
Conclusie: Prachtig verteld. Strekking goed.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1962

Open Boekbeoordeling.


Kareltje, druk 10, 47 blz.
prijs f 1,30 gecartonneerd; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Met een mand gaan Anneke en Mien van grootmoeder naar huis. Kareltje is er ook bij. Onderweg maken ze heel wat mee. Een hond komt op hen af, de mand laten ze in de steek en Kareltje is kwijt. Dan ontmoeten ze de boswachter, die Kareltje vindt. Alles komt dan weer goed. Gebruik van Heer.
Conclusie: Van de Hulst kan mooi vertellen, daarom lezen de kinderen graag deze boekjes. Jammer dat in dit boekje zo weinig godsdienstige strekking zit, waardoor het moeilijk valt het aan te bevelen.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1965

Open Boekbeoordeling.


Kareltje, druk 11, 47 blz.
prijs f 1,50 gebonden; jongens- en meisjesboek, leeftijd 6-8 jaar.
Inhoud: Anneke, Mien en Kareltje hebben een hondje van hun grootmoeder gekregen en zijn op weg naar huis. De kortste weg gaat door het bos, maar die mogen ze niet nemen. Toch doen ze het. De verwikkelingen blijven niet uit! Kareltje zorgt tenslotte toch nog voor een goede afloop. Gebruik van Heer.
Conclusie: Een boekje vol avonturen, maar helaas ook met een duidelijke ongehoorzaamheid. Nu straft het kwade zichzelf en dat moesten ze ondervinden. De Heere vergeeft ook de ondeugden der kinderen, die Hem er om vragen. Zeer jammer dat de naam Heere met Heer genoemd wordt op blz. 42. Daarom, hoewel overigens een goed verhaal, alleen maar
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1968

Open Boekbeoordeling.


Kareltje, druk 13, 47 blz.
prijs niet geb. f 3,25; jongens- en meisjesboek, leeftijd 6-8 jaar.
Inhoud: Drie kinderen brengen in een mand een hondje weg. Onderweg lopen ze door een verboden bos. Ze schrikken van een woeste hond. Het hondje raakt uit de mand. Kareltje vangt een hondje, dat hij voor het weggeraakte dier houdt, maar de hond van de zieke zoon van de boswachter blijkt te zijn. Dan moeten de drie kinderen het dier terugbrengen.
Conclusie: Een voor de kleine kinderen uitstekend boekje. Erg spannend. Opvoedkundig en godsdienstig goed. Bezwaar ook hier: verouderd woordgebruik: "grootmoe", "bosbaas", "moes".
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1976

Open Boekbeoordeling.


Kareltje, druk 15, 47 blz.
Geb., geillustr., geschikt voor jongens en meisjes van 6-8 jaar. Prijs f 4,95.
Inhoud: Kareltje gaat met zijn twee zusjes en iets in een mand van oma vandaan op weg naar huis. Ze moeten door het bos. Daar ontmoeten ze een grote hond. Maar gelukkig fluit de eigenaar en de hond vertrekt. Ze nemen een weg, die ze niet mochten nemen: over een smal bruggetje. Later komt de grote hond weer. De kinderen vluchten alle kanten op. En.... de grote hond gaat spelen met de inhoud van de mand: een jong, wit hondje. Gelukkig brengt de boswachter uitkomst en de kinderen komen met hun kleine hondje thuis. Bovendien blijkt er nog een hondje in de mand te zitten. Dat heeft Kareltje erin gedaan, toen hij bij het huis van een ziek jongetje was. Ze brengen het terug en worden dikke vrienden.
Conclusie: Al is dit boekje de vijftiende druk, het heeft nauwelijks aanbeveling nodig. Wat weet de schrijver het spannend te houden! Wat kan hij het geheim van de inhoud van de mand lang bewaren. De tekeningen van Van de Hulst jr. zijn een prachtige ondersteuning van het verhaal. Af en toe wordt er kleur in gebruikt. Ook als voorleesboekje voor de kinderen die zelf niet niet kunnen lezen, is dit boekje heel geschikt.
Eindoordeel: warm aanbevolen. A. Doeland
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1986

Open Boekbeoordeling.