Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Dolf Kloek

Marja en het bruine kind, druk 1, 39 blz.
5 t.d.t., G.K.O., M. 6-8 j. In de klas vraagt de juffrouw, of de kinderen het nieuwe bruine meisje als hun vriendinnetje willen opnemen. Als de juf vraagt of ze dat zullen doen, dan roept Teun boven alle kinderen uit: Ja juf! Het nieuwe meisje Jolanda komt naast Marja te zitten. Tijdens het speelkwartier wordt Jolanda niet in de kring van de meisjes opgenomen. Als Teun dit bemerkt, dan roept hij Jolanda en gaat nog met enkele jongens, met Jolanda tikkertje spelen. Nu kijken de andere meisjes jaloers toe. Na schooltijd wordt Marja door een auto aangereden. Jolanda ziet het en gaat er vlug naartoe om haar te helpen. Later als Marja op bed ligt, ziet ze in gedachten Jolanda nog over haar heen buigen toen ze op straat lag. Marja dacht: "Evenals de Barmhartige Samaritaan". Marja, die terwijl ze op bed ligt, jarig is, nodigt in overleg met haar mama, Jolanda op haar verjaardag uit. Daarna zijn het dikke vriendinnen. Wanneer Marja weer hersteld op school terug is, dankt de juf voor het herstel van Marja. Marja bidt echt mee en ze is de Here Jezus dankbaar dat Hij zo goed voor haar heeft gezorgd. Dit is een boeiend verhaal, dat van zonde, maar ook van berouw in het kinderleven vertelt. Het brengt ons ook in een christelijke kring, waar het gebed een plaats heeft. Vooral ook wordt de naastenliefde op keurige wijze naar voren gebracht. Uitstekend boekje. Aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1961

Dolf Kloek

Marja en het bruine kind, druk 1, 39 blz.
prijs in slappe omslag f 0,55; meisjesboek.
Inhoud: Jolanda, een negermeisje, komt in Holland op school. De jongens ontvangen haar vriendelijk, maar de meisjes plagen haar. Vooral Marja behandelt haar lelijk. Marja krijgt een ongeluk, maar door tijdig waarschuwen van Jolanda loopt het vrij goed af. Als Marja weer beter is, wordt zij de trouwe vriendin van Jolanda. Strekking: Hebt uw naaste lief, ook uw naaste van een ander ras.
Conclusie: Een goed geschreven boekje. Het kan er aan meewerken om de verhouding tussen kinderen van verschillend ras te verbeteren. Geschikt voor meisjes van 6-9 jaar.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1961

Open Boekbeoordeling.
Dolf Kloek

Marja en het bruine kind, druk 1, 39 blz.
Een heel eenvoudig verhaaltje, zonder enige pretentie is Marja en het bruine kind. Marja ontmoet op school een bruin kindje, waarvan ze niets wil weten en waar ze zelfs zeer onaardig tegen is. Door een voorvalletje komt ze nader tot Jolinda en worden ze zelfs dikke vriendinnen. Dit verhaaltje van Dolf Kloek is niet onaardig verteld, maar net zo zwart-wit als de beide hoofdpersoontjes. (f 0,55)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1961-62

Open IDIL-Gids.