Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Joh.H. Been

Maerten Harpertsz. Tromp , druk 3, 204 blz.
Bijzonderheden: Oorspronkelijk werk, geschikt voor jongens, ouder dan 13 jaar, 3e druk, geïllustreerd. Om vang 204 bladz. Prijs geb. f3.50, ingen. f2.50. Korte
Inhoud: De ondertitel van dit boek luidt: Een zeemanszoon uit de 17e eeuw. Heel onderhoudend geschreven geeft de auteur hier een beeld van den grooten zeeheld. Dramatiseeren doet hij in dit werk niet (nog niet). zoals hij dat later is gaan doen in Paddeltje c. s. Niettemin is het toch een boek, dat boeit, eerstens om de stof, die behandeld wordt en tweedens om de wijze waarop die stof wordt behandeld. Als kleine jongen van acht jaar is Maarten al met z'n vader de zee opgegaan en heeft den zeeslag bij Gibraltar (1607) meegemaakt. Later sneuvelt z'n vader aan z'n voeten en Maarten komt bij 'n zeeroover. Mooi is vooral het hoofdstuk „Een christenhond", dat nog al eens een plaats in verschillende bloemlezingen heeft gevonden. Aan het slot van het boek volgen een aantal belangrijke historische aanteekeningen.
Beoordeeling: Onze oudere jongens zullen het met genoegen lezen. Maar niet alleen onze jongens, ook ouderen zullen er van smullen. 't Is populair-historisch werk, geschikt, zooals het in een beoordeeling heette, voor menschen van 12 tot 80 jaar. Aanbevolen. P. de Zeeuw.

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1930