Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Gesina Ingwersen

Klaas in Amsterdam, druk 1, 203 blz.
Bijzonderheden: Oorspronkelijk verhaal, geschikt voor jongens en meisjes van 8-12 jaar; omvang 203 bladz. met 8 ill.; prijs f 1.90 geb.
Korte inhoud: De Schrijfster verhaalt van een 6-jarigen wildebras, Klaas Jansma, een moederlooze jongen, die z'n 3-weeksche Zomervacantie in Amsterdam mag gaan doorbrengen. Bij Tante Janna komt hij in een Christelijk gezin. De invloed, die van deze tijdelijke Christelijke opvoeding in Amsterdam uitgaat, komt Klaas ten goede. Hij beleeft heel wat avonturen, alleen, of in gezelschap van zijn neefje Henk. Tante leert hem bidden om een moeder, waaraan het naar liefde smachtend kereltje zoo zeer behoefte heeft. Na de vacantie in Friesland teruggekeerd, blijkt ook bij Klaas' vader een groote verandering ten goede te zijn gekomen. Klaas verwisselt de openbare met de Christelijke school. Hij krijgt ook een moeder, die hem een Christelijke opvoeding geeft.
Beoordeeling: Mej. I. is op 't gebied van jeugdlectuur geen onbekende. Ze kan uitnemend vertellen en al verhalend steken de jonge lezers ongemerkt heel wat op. Zoo ook in dit Christelijk verhaal met z'n aantrekkelijke beschrijvingen van al het moois, dat een kleine Friesche jongen in Hollands grootste stad te genieten krijgt. Het zwaartepunt ligt in 't naar voren brengen van de kracht des gebeds mèt en voor kinderen en in de waarde eener Christelijke opvoeding. Zoo verteld als mej. I. dat doet, zal 't ook van invloed zijn op den jeugdigen lezer. Hartelijk aanbevolen. G. Dick

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1930
Gesina Ingwersen

Klaas in Amsterdam, druk 3, 163 blz.
Voor ietwat gevorderden rond de acht tot ongeveer elfjarigen We kunnen Klaas in Amsterdam (3e druk), van G. Ingwersen, beschouwen als een vorm van doelbewuste protestants-christelijke evangelisatie. Klaas gaat in Amsterdam logeren en dit heeft tot gevolg dat hij daar voor 't eerst hoort vertellen over de Here. Hij mag mee naar de kerk en leert bidden. Klaas gaat ook bidden om een nieuwe moeder - zijn eigen moeder is gestorven - en... zijn gebed wordt verhoord. Hoewel het een aardig verhaal is, dat goed verteld wordt, achten wij het om de uitgesproken protestantse strekking voor katholieke kinderen minder geschikt. (geb. f 4,50)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1958-59

Open IDIL-Gids.