Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Marga Bartels

Kerstfeest voor Marieke, druk 1, 31 blz.
6 t.d.t., G.K.O., M. 7-9. Marieke, een meisje van zeven jaar, is door een ziekte hardhorend geworden. Ze houdt veel van muziek en het is haar een groot feest als ze bij de kerstviering in de kerk bij haar vader, die dan het orgel bespeelt, mag zitten. Dit jaar is moeder naar het huis van opa waar ze bij ziekte moet helpen en Marieke gaat bij twee tantes logeren. Ze heeft het er best naar haar zin, maar het doet haar toch verdriet, dat ze nu het mooie kerstfeest op het orgel in de kerk mist. De tantes weten het te bereiken, dat ze ook nu bij de vriendelijke oude heer, die hier het orgel bespeelt mag zitten. Zo heeft ze nog een prettig kerstfeest. Dit goed geschreven en goed geïllustreerde boekje, geeft een heel eenvoudig verhaal. Doordat het in de juiste kindertoon is geschreven, zal het de jonge lezers zeker boeien. Dat de Here Jezus ook voor kinderen op de wereld gekomen is en dat Hij hen liefheeft, maar ook wil, dat zij Hem liefhebben wordt in dit verhaaltje duidelijk gezegd. En daarom luidt ons oordeel: Aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1961

Marga Bartels

Kerstfeest voor Marieke, druk 1, 31 blz.
prijs in slappe omslag f 0,45; meisjesboek.
Inhoud: Marieke, die een beetje doof is, moet 14 dagen bij een paar tantes logeren, omdat moeder naar zieke oma moet. Nu kan ze thuis niet het Kerstfeest van de Zondagsschool meemaken. Dat vindt ze erg jammer, omdat ze altijd bij vader op het orgel zit. Gelukkig mag ze van de oude organist nu ook op het orgel. Zo wordt het Kerstfeest ook voor haar. Strekking: Het Kerstfeest is ook een feest voor gebrekkige kinderen.
Conclusie: Wel een goed verhaal voor de kleinere kinderen. Het thema is misschien wel wat "afgezaagd".
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1961

Open Boekbeoordeling.
Marga Bartels

Kerstfeest voor Marieke, druk 1, 31 blz.
Een wel wat erg vroom uitgevallen verhaaltje is Kerstfeest voor Marieke van Marga Bartels. Als het kerstfeest nadert, moet Marieke bij haar tantes gaan logeren. Haar grote angst is dat ze bij de viering in de kerk niets zal horen, omdat ze wat doof is. Gelukkig weten de tantes een oplossing en mag Marieke in de kerk, net als thuis, bij de organist zitten. Het milieu is uitgesproken protestants-christelijk. Voor kleinere katholieke kinderen, die hiermee nog geen kennis gemaakt hebben, daarom minder geschikt. (f 0,45)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1961-62

Open IDIL-Gids.