Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



G.H. van Maren

Katinga, druk 1, 92 blz.
prijs f 1,30; gebonden; meisjesboek.
Inhoud: Katinga, een woonwagenmeisje, moet in een stad naar school. Wordt geplaagd en genegeerd. Een dochtertje van een dokter ontfermt zich over haar. Als vader ziek wordt doet ze dwaze dingen i.v.m. het willen verdienen van bloemen en fruit voor haar zieke vader. Gelukkig komt alles goed en na alle ellende moet ze God danken voor Zijn hulp. Strekking: De diepste strekking is wel deze, dat de invloed van het christelijk onderwijs gunstige gevolgen had voor het hele gezin. Psychologisch fijn aangevoeld boekje van opvoedkundige waarde.
Conclusie: Vlot geschreven hoekje met veel leerzame dingen. Opbouwend voor onze meisjes van 10-13 jaar.
Eindoordeel: warm aanbevolen,
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1962

Open Boekbeoordeling.
G.H. van Maren

Katinga, druk 2, 92 blz.
6 t.d.t., G.K.C.B., M. 10-13 j., (zie B.B. 1962). Door het contact met de school, komt een woonwagengezin in aanraking met het Evangelie. Dit gegeven wordt - niet overdreven - op evangeliserende manier uitgewerkt en maakt het boekje bruikbaar voor de zondagsschool. Hartelijk aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1963

G.H. van Maren

Katinga, druk 2, 92 blz.
prijs gebonden f 1,30; meisjesboek.
Inhoud: Katinga is een woonwagenkind. Als de wagen geruime tijd bij een stad toeft, moet Katinga naar school. De kinderen doen lelijk tegen haar, maar zij doet ook heel lelijk terug. Toch ontstaat er vriendschap met het doktersdochtertje Annelies. Als vader in het ziekenhuis ligt, haalt Katinga oud papier op om wat voor hem te kopen. Ze valt daarbij in handen van een gewetenloos opkoper, die vaders viool in onderpand moet hebben. Kapot krijgt ze hem terug. Haar plannetje en... haar leugens komen uit. Door een collecte op school kan voor vader een nieuwe viool gekocht worden.
Conclusie: Geen alledaags onderwerp. Hier en daar wat onwaarschijnlijk en erg in zwart-wit schema. Maar wel van heel goede strekking. De heilzame invloed van het christelijk onderwijs komt goed uit.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1963

Open Boekbeoordeling.
G.H. van Maren

Katinga, druk 3, 92 blz.
prijs gebonden f 2,40; geïllustreerd; meisjesboek, leeftijd 8-12 jaar.
Inhoud: Katinga Barny is het dochtertje van een in een woonwagen rondreizende violist. Vader wordt ziek en moet opgenomen worden in een sanatorium. Katinga wil iets voor vader doen, maar valt daardoor in verkeerde handen. Dankzij haar vriendin Annelies, naast wie zij op school zit, komt alles weer in orde. Katinga heeft leren bidden, nu leert zij ook danken.
Conclusie: Een spannend, goede verteld verhaal met een opvoedkundige strekking.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1969

Open Boekbeoordeling.
G.H. van Maren

Katinga, druk 4, 92 blz.
prijs gebonden f 2,60; meisjesboek, leeftijd 10-12 jaar.
Inhoud: Katinga is een zigeunermeisje. Ze woont in een woonwagen. Op school wordt ze eerst geplaagd. Haar vader moet verpleegd worden in een sanatorium. Katinga wil geld verdienen voor cadeautjes voor haar vader. Voor het gebruik van een kar om oud papier te verzamelen moet ze vaders viool in onderpand geven. Ze wordt gemeen behandeld en krijgt de viool stuk terug. Annelies van de dokter wordt haar vriendin en als Katinga ziek wordt, verzamelen ze geld om een nieuwe viool te kopen.
Conclusie: Een prachtig boekje met opvoedkundige waarde. Katinga leert op school voor het eerst iets uit de Bijbel en geeft dit door aan haar ouders. Na de ellende en de verlossing daarvan weet Katinga ook aan Wie ze haar dankbaarheid moet tonen.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1971

Open Boekbeoordeling.
G.H. van Maren

Katinga, druk 5, 94 blz.
prijs gebonden f 3,55; leeftijd 9-12 jaar, meisjesboek.
Inhoud: Katinga, een woonwagenmeisje, komt op een school in de stad. De andere meisjes staan afwijzend tegenover haar. Door allerlei gebeurtenissen verandert dat. Katinga's vader wordt ziek. Katinga haalt de dokter. Zijn dochtertje Annelies is Katinga's buurmeisje op school. Die twee worden goede vriendinnen. Vader moet naar het sanatorium. Als Katinga hem bezoekt ziet ze op de zaal veel bloemen, behalve bij vader. Ze gaat dan geld verdienen en komt daardoor in allerlei moeilijke situaties terecht. Tenslotte wordt ook Katinga ziek; bovendien heeft ze vaders viool verspeeld. Haar klasgenootjes zorgen voor een nieuwe. God zegent zowel Katinga als haar ouders.
Conclusie: Een erg mooi boekje. Goede strekking, opvoedkundig zowel als christelijk. Alles hangt af van Gods zegen; dat komt in het boek tot uiting.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1973

Open Boekbeoordeling.