Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Ina de Vries-van der Lichte

Jitske het meisje uit Canada, druk 1, 94 blz.
prijs gecartonneerd f 1,20; meisjesboek.
Inhoud: Jitske is de dochter van naar Canada geëmigreerde ouders. Ze zijn bezig een bestaan op te bouwen. De ouders van Jitskes moeder zijn 50 jaar getrouwd. Een tante komt over en zo is het mogelijk voor moeder om de bruiloft in Holland mee te maken. Intussen brandt hun woning af. Op een andere plaats kunnen ze opnieuw gaan beginnen.
Conclusie: Dit verhaal is nogal in elkaar gezet. Het loopt ook allemaal zo vlot, dat het niet bepaald natuurlijk aandoet. Het verhaal speelt zich in Canada af, ik vermoed dat de kinderen dit alles niet zo gemakkelijk in hun eigen wereldje kunnen plaatsen. Ook het godsdienstige element zal de kinderen niet direct zo toespreken. Voor de uitdeling op het Kerstfeest zijn wel betere boekjes te vinden.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1962

Open Boekbeoordeling.
Ina de Vries-van der Lichte

Jitske het meisje uit Canada, druk 1, 94 blz.
Voor ietwat gevorderden rond de acht tot ongeveer elf jarigen
Ina de Vries-Van der Lichte beschreef in haar boek Jitske het dagelijks leven van een gezinnetje Friese emigranten in Canada. Vader is eierboer; moeder heeft heimwee naar Friesland en ze krijgt een kans om haar ouders te bezoeken tijdens een verblijf in Canada van haar zus. Dan brandt de oude boerderij af, maar de Here God spaart de inwonenden. Mede door de hulp van vrienden en buren kan er een nieuwe woning worden gebouwd. Een trouwhartig godsbesef wordt er, naar onze maatstaven, enigszins dik opgelegd. De religieuze naïviteit zal menig katholiek lezertje misschien storen. Jammer, want het is overigens een positief boek, onderhoudend verteld.(geb. f 1,20)


IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1962-63

Open IDIL-Gids.