Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



P. Joh. Zonruiter

Jan van der Griend , druk 1, 222 blz.
Jan van der Griend is een eenvoudige jongen, die veel van voetballen houdt. Dat blijkt al direct in't eerste hoofdstuk van dit boek, waar de voetballiefhebbers met hun neus in de boter vallen : een spannende match in volle gang.
Als rechtsbuiten weet Jan door een juweeltje van een voorzet zijn club het enige doelpunt en daarmee de overwinning te bezorgen.
Doch Jan kan gelukkig nog meer dan voetballen. Zijn vader is gemobiliseerd en hij moet dezen, zo goed en zo kwaad dat gaat, op de boerderij vervangen. Toch blijft er nog tijd over voor kwajongensstreken, die de auteur met veel gevoel voor humor beschrijft.
Dan komt de 10e Mei,.. 10 Mei 1940... Vliegtuigen, parachutisten, angst, paniek, het dorp in rep en roer, evacuatie... Oorlog!
Het gezin Van der Griend zoekt in de oude koets, door Jan bestuurd, een goed heenkomen. Ze beleven avonturen, die iedere jongen met spanning zal lezen, doch hun grootste onzekerheid is: hoe zal het met vader aflopen?En zo voert het boek ons terug naar tijd, toen een vreedzaam land door rovers werd overvallen, de tijd van Grebbeberg en Peelstelling. Men vergeet zo gauw: met Jan van der Griend mogen Hollandse jongens dit, nooit vergeten !
Omschrijving inhoud in boek