Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Frieda Mout-van der Linden

Jan Jaap krijgt een broertje, druk 1, 85 blz.
geb., geïllustreerd met tekeningen van Ben Horsthuis, leeftijd 7-9 jaar. Geschikt voor jongens en meisjes. Prijs f 11,95.
Inhoud: Jan Jaap is het jongste zoontje van het gezin. Ze gaan op vakantie, hij valt in een bunker, maar de schade valt mee. Een vreemde schildpad eet de sla uit zijn tuintje op. Met een vriendje speelt hij in de kerk, maar dat loopt slecht af. Vader vertelt een geheim, er zal een baby geboren worden. Jan Jaap wil dan alles doen om moeder te helpen, maar het mislukt vaak. Maar zijn bedoelingen zijn goed. Ze gaan in Engeland nog een zieke kennis opzoeken. Jan Jaap noemt hem opa. "Opa" is heel erg ziek. Een poosje later wordt Rikje geboren. Ze zijn allemaal blij. Als Rikje gewogen wordt plast hij Jan Jaap op het hoofd. Iedereen heeft plezier. Als Jan Jaap op Rikje moet oppassen, loopt dat ook uit de hand. Om zijn moeder te plezieren plukt hij bloemen in tuin en plantsoen. Een agent snapt hem, maar laat hem gaan. Hij krijgt een nieuwe vriend, Chris een Amerikaans jongetje, ondanks de taalproblemen redden ze zich best.
Conclusie: Het is niet één geheel, dit boekje. De verschillende hoofdstukken lijken "aan elkaar geplakt" te zijn. De schrijftrant is niet geweldig, van een zekere spanningsopbouw is geen sprake. De inhoud is zeker positief-christelijk te noemen, alhoewel het moment niet altijd gelukkig gekozen is. Als Rikje uit de kinderwagen valt en als moeder erbij komt, bidt ze eerst: "O Heere, laat Rikje alstublieft niets hebben." Dat lijkt me niet reëel. De illustraties voldoen aan de eisen: eenvoudig en duidelijk. Qua stijl niet geweldig, qua inhoud beter. P.S. De prijs voor zo'n kinderboek ligt wel erg hoog!
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1980

Open Boekbeoordeling.