Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



E. Gerdes

In de duinen , druk 9, 156 blz.
Bijzonderheden: oorspronkelijk werk, geschikt voor jongens en meisjes van 12-18 jaar; omvang 166 bladz., prijs f 0.75 ing., f 1.25 geb.
Korte inhoud: Wouter Harmsen, de held van het verhaal, dwaalt in 1573 door de duinen van Haarlem, waar hij zijn oom Ruikhaver ontmoeten zal. De vervolging door de Spanjaarden woedt hevig na Haarlems val. Rolf Harmsen, Wouters vader, zucht reeds in de gevangenis en ook W.'s grootvader wordt gegrepen. Beiden ontsnappen later. De stille verklikker uit deze streek is Wybrandsz., bijgenaamd de Noortdorpsche vos. Veel wederwaardigheden beleefde Wouter; nu en dan komt hij in aanraking met zijn belager, den Noortdorpschen vos. Eindelijk komt hij op een vreemde wijze in een huis, waar juist Jan Arentsz. het Heilig Avondmaal gebruikt met enkele vrienden. Ten slotte worden de drie Harmsens weer vereenigd. Rolf Harmsen en Wouter trekken naar Hoorn. Hier ontmoet Wouter zijn vriend Dirk Gapertz, die soldaat geworden is. Aan den Noortdorpschen vos wordt het doodvonnis voltrokken.
Beoordeeling: Vele zinswendingen uit dit boek zijn natuurlijk verouderd; de zinnen extra lang. De ontknooping soms wonderlijk: in den nacht loopt Wouter op een huis toe, loopt tegen een ladder, klimt naar boven, op den zolder, vindt een luik en laat zich daardoor op een bed vallen: in de kamer wordt juist (!) een geheime samenkomst gehouden. Wouter is voor een 15-jarigen jongen, wel bijzonder bespraakt en bijzonder goed in den Bijbel thuis. Overigens boeit het nog altijd onze kinderen in hooge mate en beantwoordt aan het doel van den schrijver: ¿de kinderen op vriendelijke wijze tot Jezus te brengen" . Aanbevolen. H. Riemersma.

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1930