Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



K. Norel

Waterrotten, druk 1, 62 blz.
prijs gebonden f 1,-; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Jan en Lientje wonen in Amsterdam in de buurt van de haven en zijn vriendjes van de zeelui. Ze gaan mee varen met de Mercuur, een vrachtschip op het IJsselmeer, dat naar Hoorn vaart. Door hun flinkheid voorkomen ze tenslotte dat een lichter tegen de kademuur botst en verongelukt. Strekking: Je moet elkaar helpen zoveel je kunt. Vooral een jongen behoort ridderlijk op te treden.
Conclusie: Een vlot geschreven, aantrekkelijk verhaal, waarin ook opvoedkundige waarde. Hoewel het christelijk karakter tot uitdrukking komt, had dat wel iets meer geaccentueerd kunnen worden.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1962

Open Boekbeoordeling.
K. Norel

Waterrotten, druk 1, 62 blz.
Zoals te verwachten is, speelt ook het nieuwe boek van K. Norel bij en op het water. Lientje en Jan wonen vlak bij de haven en zijn, zo jong als ze zijn, al echte Waterrotten. Samen verkennen zij hun omgeving en doen daarbij wel eens gevaarlijke dingen, zoals een verboden roeitocht op het IJ, die nog maar amper goed afloopt. Op dit punt had de auteur zijn afkeuring wel iets uitdrukkelijker mogen doen blijken. Gezellig is dan later weer de boottocht van de kinderen met de beurtschipper over het IJsselmeer naar Harlingen. Als steeds weet de auteur weer heel wat wetenswaardigs over de scheepvaart door het verhaal te mengen. Voorin is zelfs een verklarende woordenlijst opgenomen. Een prettig, geschikt boekje. (geb. f 1,-)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1962-63

Open IDIL-Gids.

K. Norel

Waterrotten, druk 2, 61 blz.
prijs gebonden f 2,15; jongens- en meisjesboek, leeftijd 8-11 jaar.
Inhoud: Lientje is in een buurt komen wonen waar weinig kinderen zijn. Alleen met een jongen, Jan, gaat ze naar school en speelt met hem. Ze beleven aan en in de haven vaak allerlei avonturen. Ze maken zelfs een reisje naar Hoorn met kapitein van der Zee. Jan wil zeeman worden, maar Lientje wil dat liever niet.
Conclusie: Het verhaal is nogal fragmentarisch en niet zo spannend. Ook wel eens wat eigenaardig. De geestelijke inhoud is zwak, al wordt de geschiedenis van Jezus, die de storm stilde, wel genoemd. We zijn van Norel betere lectuur gewend. Nog net:
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1971

Open Boekbeoordeling.
K. Norel

Waterrotten, druk 3, 61 blz.
prijs geb. f 3,50; jongens- en meisjesboek, leeftijd 8-11 jaar.
Inhoud: De hoofdpersonen Jan en Lientje zitten in dezelfde klas van de lagere school. Ze wonen in Amsterdam, vlak bij de havens. Lientje nog maar pas. Ze spelen vaak samen op de steiger, waar de schepen laden en lossen. Bij een roeitochtje op het IJ worden ze bijna overvaren door een zeeschip. Ze mogen ook een keer met een binnenschip naar Hoorn. Ze logeren dan bij de kapitein.
Conclusie: Gelet op de naam van de schrijver had ik een mooier boek verwacht. Dit valt mij erg tegen. De schrijver laat de kinderen te veel grote mensen-taal gebruiken. Het "christelijke" wordt er op blz. 60 in een paar zinnen bijgeplakt. Sommigen in onze kringen zullen ook niet gesteld zijn op de illustraties vanwege de jongenskleding van Lientje. Jammer, maar:
Eindoordeel: niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1976

Open Boekbeoordeling.
K. Norel

Waterrotten, druk 4, 62 blz.
geb., geïll., leeftijd 8-11 jaar. Geschikt voor jongens en meisjes. Prijs ƒ 5,30.
Inhoud: Dit boek speelt aan het IJ. Jan en Lientje worden in een roeiboot bijna overvaren door een schip. Later zijn ze getuige van een gevaarlijke aanvaring. Het water speelt in het leven van die twee een grote rol. Daar beleven ze dan ook spannende voorvallen.
Conclusie: Dit boek zal vooral de kinderen die van water houden wel aanspreken. Jammer dat Lientje op de tekeningen steeds voorkomt in "jongenskleding". De godsdienstige strekking neemt niet zo'n grote plaats in: geen gebed voor het slapen gaan, b.v.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1980

Open Boekbeoordeling.