Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Liesbeth Lems

Ilonka in de Gele Kanarie, druk 1, 92 blz.
prijs gecartonneerd f 1,30; meisjesboek.
Inhoud: Ilonka, een Hongaars vluchtelingetje, gaat naar een Nederlandse school. Door haar geringe kennis van onze taal heeft ze aanpassingsmoeilijkheden. De kinderen helpen haar, ze zamelen geld in voor het schoolreisje. Ilonka weigert dit, ze wil wel geld verdienen. Met elkaar maken ze poppetjes met Hongaarse kostuums. Het reisje wordt eveneens 'n succes. Strekking: Opvoedkundig. Ilonka is een meisje met karakter. De kinderen zijn gastvrij en behulpzaam. Godsdienstige strekking is zwak.
Conclusie: Een goed geschreven boek, stijl goed.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1963

Open Boekbeoordeling.
Liesbeth Lems

Ilonka in de Gele Kanarie, druk 1, 92 blz.
9 t.d.t., G.K.C.B., M. 8-10 j. Op de school, waar Riekje en Willy zijn, komt ook een Hongaartje, Ilonka geheten. De andere meisjes vinden het interessant, maar Ilonka zegt niet veel. Langzamerhand wordt ze wat vrijer met Riekje en Willy. De klas zal in Beekbergen gaan kamperen en moet er voor sparen. Willy en Riekje stellen de andere kinderen voor ieder een kwartje te geven, dan kan Ilonka wellicht ook mee. De kinderen brengen het geld bij elkander, maar het Hongaartje wil het niet hebben. Dan stelt de onderwijzer voor met kleine karweitjes het geld te verdienen, maar dan moet Ilonka ook meedoen. Alles komt terecht. Het gezelschap brengt gezellige dagen door in Beekbergen. Het huisje waar de meisjes logeren heet "de gele kanarie". Na veel genoten te hebben keren ze naar huis terug en Ilonka is nu geheel in de kring opgenomen. Dit is een boeiend geschreven verhaal. De sfeer is die van een christelijke school, al komt het godsdienstig element niet zo sterk naar voren. De bijbelvertelling van de meester is niet kinderlijk genoeg. De (weinige) illustraties zijn goed. Aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1963

Liesbeth Lems

Ilonka in de Gele Kanarie, druk 2, 93 blz.
prijs f 1,65 gecartonneerd; meisjesboek.
Inhoud: Ilonka, een Hongaars meisje, komt op school in Holland. Ze woont op een woonschuit en haar thuis heeft geldzorgen. De klas op school wil haar helpen aan geld om mee te gaan met de schoolreis, maar ondanks de goede bedoeling valt dit verkeerd. Ze wil niet "van gegeef" leven. Dan gaat de klas aan het werk, vooral Ilonka's vriendinnen, Willy en Riekje om poppen te maken in Hongaarse klederdracht. Deze moeten verkocht en het geld is voor Ilonka's reis. Met elkaar nu verdiend. 't Wordt een fantastische vakantie voor allen. Strekking: Als een ander stil is of teruggetrokken, heb dan geduld. Veel weten doet later zoveel begrijpen. En: de kleinste moeilijkheid (wat is klein voor God?!) mag aan de Heere worden bekend gemaakt.
Conclusie: Bijzonder aardig boek, en met prachtige momenten, vol van spanning.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1965

Open Boekbeoordeling.