Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Co van der Steen-Pijpers

Ik wil niet alleen zijn, druk 1, 190 blz.
Tot slot een boek uit de Ster-reeks en wel Ik wil niet alleen zijn, door Co van der Steen-Pijpers. Bij het verongelukken van haar ouders sterft in Vera van Waeveren de liefde tot God en tot de mensen. De oude stijve tantes die het meisje opnemen, begrijpen haar niet. Ze wordt verpleegster, vindt wel bevrediging in haar werk, maar blijft steeds beheerst door haar ongestild verlangen naar liefde en begrip. Ze gaat daarom naar een ander ziekenhuis en deelt als 29-jarige haar kamer met Noortje Harkema een levenslustig, argeloos kantoormeisje van 20 jaar. Als deze zich verlooft, voelt Vera haar gemis weer dubbel zwaar, geeft voor ook een verloofde te hebben, maar raakt in een geestelijke crisis. Aan haar broer, uit Aruba overgekomen, bekent zij haar moeilijkheden en met hem gaat ze mee om een nieuw leven te beginnen. Een diep geloof spreekt uit dit boek, waartegen de cynische opmerkingen van de sceptica Vera schril afsteken. Dat jaloezie de vrouw tot onoirbare daden kan voeren, is zeker waar. Maar dat een overigens normaal en toegewijd verpleegster hier tot kinderachtige fantasieleugens komt, is minder aanvaardbaar. Doch wellicht verdiept het jonge meisje, voor wie dit boek veel schoons bevat, zich niet in dit psychologische probleem. De sfeer is vroom-protestants.(geb. f 4,90)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1956-57

Open IDIL-Gids.

Co van der Steen-Pijpers

Ik wil niet alleen zijn, druk 2, 190 blz.
Meisjesboek. Prijs f 9,60.
Inhoud: In dit boek spelen eigenlijk twee geschiedenissen door elkaar heen. De één van Vera, een meisje dat beide ouders verloren heeft door een auto-ongeluk en bij een paar stijve tantes is opgevoed. Ze is gefrustreerd geraakt door gebrek aan liefde. Bovendien mocht ze geen verpleegster worden, maar moest voor onderwijzeres leren. De ander is Noortje. Opgegroeid in een gezellig, hecht gezin. Noortje gaat naar de stad op een kantoor werken omdat het dorp haar te klein werd. Beide meisjes komen op dezelfde kamer terecht bij Breetje, een oude dame. Er ontwikkelt zich een soort vriendschap die oppervlakkig gezien goed en hecht is. Vera echter uit zich niet eerlijk, maar verbergt haar jaloezie en hunkering naar echte liefde achter een uitbundig jolig en soms een kwasi bezorgd gedrag. Ze raakt voor zichzelf steeds meer bekneld als ze haar toevlucht neemt tot een fantasievriend. Tot ze het helemaal niet meer ziet zitten en wegloopt. Haar omgeving (Noortje, Breetje en broer Peter) blijft zitten met "Hadden we dat maar geweten" en "hoe kunnen we dit ooit weer goed maken?"
Conclusie: In dit boek wordt een wezenlijk relatieprobleem beschreven. De stijl is goed. Prettig leesbaar, maar veel te moeilijk voor meisjes van 12 jaar.
Eindoordeel: Het boek is meer geschikt voor meisjes van 14, 15 jaar en ouder. Daarom zal het voor uitdeling op de zondagsschool niet in aanmerking komen. T. Lam
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1980

Open Boekbeoordeling.