Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Gera Kraan-van den Burg

Hugo's eerste groote reis, druk 1, 53 blz.
jongensboek; geschikt voor een leeftijd van 8-10 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: Hugo, een jongen, uit den Briel, is een zwak ventje, dat veel hoesten moet en daarom een poosje bij Oom en Tante logeeren gaat in Arnhem om in de boschrijke omgeving aan te sterken. Oom en Tante zijn geloovige menschen en vertellen hun neefje van dingen, waar hij thuis nooit over gehoord heeft. Ze leeren hem bidden en nemen hem mee naar de kerk. Als Hugo's ouders den kleinen Watergeus weer naar huis halen is hun jongen sterk en gezond. Ze nemen zich voor hem ook verder een Christelijke opvoeding te geven. Algemeene op- of aanmerkingen: Gaarne hadden we dit vlot geschreven boekje positiever van inhoud gezien. Dat ouders ,die zelf ongeloovig zijn, hun kind Christelijk willen opvoeden, moge een loffelijk voornemen zijn, maar dan verzuime men niet er op te wijzen, hoe onmogelijk en onuitvoerbaar dit voornemen is, als zulke ouders zelf de kracht van het Christelijk geloof niet kennen. Daar rept de schrijfster met geen enkel woord over.
Conclusie: Matig aanbevolen voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1933

Open Boekbeoordeling.
Gera Kraan-van den Burg

Hugo's eerste groote reis, druk 1, 53 blz.
De kleine Hugo Stevens moet vaak de school verzuimen om ziekte. Hij hoest telkens, en dat houdt hem 's nachts de slaap uit de oogen. Bij een oom en tante in Arnhem wordt voor hem enkele weken logies gevraagd. Dat zal hem goed doen, meenen de ouders. De reis van Brielle naar Arnhem is voor den kleuter een genot. Met open armen wordt hij bij oom en tante ontvangen. 't Is er veel drukker dan bij hem aan huis, die neven en dat nichtje zijn vroolijke klanten. Wat voor Hugo van het meeste belang is, hij komt in een Christelijk gezin. Er wordt gebeden en gedankt, over den Heer Jezus gesproken en uit den Bijbel gelezen en verteld. Hugo sterkt goed aan, raakt zijn hoest kwijt en neemt toe in gewicht. De omstreken van Arnhem zal hij niet vergeten. Voor 8 tot 11 jaar. Eenstemmig: Warm aanbevolen. Boekbeoordeling in Kind en Zondag, 1933
Gera Kraan-van den Burg

Hugo's eerste groote reis, druk 1, 53 blz.
Hugo Stevens, een zwak ventje, heeft voortdurend bronchitis. De hoest wil maar niet overgaan. Daarom besluiten zijn ouders, hem een week of zes bij Tante Ans te laten logeeren. Die woont in Arnhem, en de Geldersche lucht zal Hugo zeker goed doen. Zoo gaat het dan ook, maar daar komt iets anders, dat nog belangrijker is, bij. Hij hoort er bidden en uit den Bijbel lezen, en hij luistert met groote aandacht, als Tante uit den kinderbijbel vertelt. Ook gaat hij mee ter kerk. Als hij heel wat aangesterkt weer naar huis terugkeert, krijgt hij een kinderbijbel van oom en tante mee. Bij het afscheid spreekt zij den wensch uit: Ik hoop, dat wij nog iets meer aan hem gedaan hebben, dan voor zijn gezondheid alléén (blz. 51). Of deze wensch vervuld is en of het verblijf van Hugo bij oom en tante nog heilzamen invloed op Hugo's ouders gehad heeft, blijkt niet. Dit fijne, eenvoudige boekje is een ongekunsteld pleidooi voor de Christelijke omgeving, het Christelijk gezin, de Christelijke opvoeding. De typografische verzorging is correct. Alleen is het plaatje tegenover blz. 53 evenzeer mislukt als dat tegenover blz. 17 geslaagd. Er worden in dit verhaal telkens zaadkorrels in den grond gelegd. De zegen daarop wordt met vertrouwen in stilte Gode overgegeven. Dit is een tegenstelling met zoo vele bekeeringsgeschiedenissen in de kinderboeken. Hartelijk aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1933