Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



G. van Heerde

Het geheim van de oude watermolen, druk 1, 76 blz.
prijs f 1,05; gecartonneerd; jongensboek.
Inhoud: Henk is afgunstig op z'n klassegenoot Paul. Hij kan 't niet hebben, dat Frits, een neefje van de meester, dat om z'n zwakke gezondheid naar de boslucht komt, vriend wordt met Paul. Als hij dan ook nog merkt, dat Paul bij de meester in huis komt, kan hij Paul heel niet meer uitstaan. De afkeer wordt wederkerig, maar Paul vraagt tenslotte aan de boswachter, waarmee hij bevriend is: "Zou u een streep door de bekeuring (van Henk) willen halen?" Strekking: Opvoedkundig. Kwaad met goed vergelden; hebt uw vijanden lief.
Conclusie: 'n Spannend jongensboek, met enkele onwaarschijnlijkheden, die wel "geslikt" worden. Het godsdienstig element is er, maar 't is niet sterk. Toch
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1953

Open Boekbeoordeling.
G. van Heerde

Het geheim van de oude watermolen, druk 1, 76 blz.
G. van Heerde schreef Het geheim van de watermolen. Paul en Frits zijn in een groot bos beland, waarover een boswachter het toezicht heeft. In dat bos staat een watermolen. De titel van het boekje schept onjuiste verwachtingen: het geheim wordt in enkele bladzijden door de boswachter onthuld. De verdienste van het boekje bestaat in het boeiend weergeven van vriendschap en "vijandschap" die in vriendschap verandert.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1953-54

Open IDIL-Gids.

G. van Heerde

Het geheim van de oude watermolen, druk 2, 76 blz.
prijs f 1,10; gecartonneerd; jongensboek.
Inhoud: Henk is jaloers op zijn klasgenoot Paul. Dit wordt nog erger, wanneer Paul vriend wordt met het neefje van de meester. Wat een haat blijkt er in hen te leven na de scheldpartij in het zwembad, als ze elkaar aanvliegen. Ze krijgen al groter hekel aan elkaar. Tot Paul het geheim van de watermolen hoort vertellen door de boswachter. Dan wordt zijn houding tegenover Henk heel anders.
Conclusie: Van Heerde heeft er een spannend jongensboek van gemaakt. Er gebeuren wel enkele dingen in, die wat al te mooi gefantaseerd zijn, maar dat zal voor de jongens geen bezwaar zijn om het graag te lezen. Het godsdienstig element is niet sterk, opvoedkundig heeft het zeker waarde. De gemakkelijke levenshouding om kwaad met kwaad te vergelden moeten wij laten varen. Mooi is het wat Paul doet voor Henk. Dit is een overwinning op zijn haat.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1956

Open Boekbeoordeling.
G. van Heerde

Het geheim van de oude watermolen, druk 3, 76 blz.
prijs f 1,20; gebonden; jongensboek, 9-12 jaar.
Inhoud: Wederwaardigheden in het jongensleven van Paul en Henk, rondom de oude watermolen. Strekking: Een echt christelijk boek, geen overdreven vroomheid.
Conclusie: Een spannend jongensboek, goed beschreven.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1958

Open Boekbeoordeling.
G. van Heerde

Het geheim van de oude watermolen, druk 4, 76 blz.
Prijs gecartonneerd f 1,20; jongensboek, leeftijd 9-12 jaar.
Inhoud: Een boekje met spannende avonturen, die Paul en Frits beleven, zoals het varen op een paar lege benzineblikken en het geval met Henk, die door de boswachter in een oude watermolen wordt gesnapt. Paul neemt het voor zijn vijand op. Strekking: Goed geschreven jongensboek, Spannend! Geen overdreven vroomheid.
Conclusie: Heel goed jongensboek.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1963

Open Boekbeoordeling.
G. van Heerde

Het geheim van de oude watermolen, druk 5, 76 blz.
prijs f 1,50 gebonden; jongensboek.
Inhoud: Paul is ziek geweest, krijgt les bij meester thuis; hij wordt bevriend met Frits, een neef van meester, die om zijn gezondheid een tijdje bij meester logeert. Dat alles wekt de jaloezie van Henk. Een vechtpartij in 't zwembad is het eerste gevolg. 't Tweede: Henk richt een klasse-club op, zonder Paul. Frits sluit zich nu nog meer aan bij Paul. Beide jongens komen in kennis met de boswachter en mogen daardoor ook bij de watermolen op het verboden terrein. Dat kan Henk niet zetten: hij gaat ook naar de molen, wordt gesnapt. Paul wordt zijn advocaat bij de boswachter. Strekking: Goed: vergeld kwaad met goed.
Conclusie: Spannend verhaal; godsdienstig element zwak, wel acceptabel.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1965

Open Boekbeoordeling.
G. van Heerde

Het geheim van de oude watermolen, druk 5, 76 blz.
Het geheim van de oude watermolen door G. van Heerde. Belevenissen van Paul en Henk die eerst als vijanden leven, maar later, mede door een verhaal van de boswachter over de oude watermolen, vrienden worden. Simpel verhaal met een opgelegde moraal en antieke illustraties.(geb. f 1,50)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1966-67

Open IDIL-Gids.