Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



G. van Heerde

Wari van de Koeboes, druk 1, 74 blz.
prijs 95 cent; gecartonneerd; geïll.; jongens- en meisjesboek, leeftijd 9-11 j.
Inhoud: Een jongetje, dat met ouders en broertje als heiden in de rimboe van Sumatra leeft, wil wat van de onbekende wereld rondom hem weten. Samen gaat hij met een jongen van de hut-Koeboes in een uitgeholde boomstam stroomafwaarts. Dit wordt een spannende tocht en brengt hen in aanraking met een zendeling, die later mee terug gaat naar hun stam om het evangelie te verkondigen. Strekking: Het werk der zending op Sumatra onder Bataks en Koeboes. Onze jeugd bekend te maken met de zeden en gewoonten en de primitieve levenswijze der inboorlingen in de donkere Sumatraanse oerwouden. De noodzaak der zending.
Conclusie: Een vaardig schrijver, blijkbaar bekend met het leven der primitieve volksstammen op Sumatra, heeft hier een verhaal geleverd, dat jong en oud boeien zal door zijn zaakrijke frisheid.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1950

Open Boekbeoordeling.
G. van Heerde

Wari van de Koeboes, druk 2, 75 blz.
prijs f 1,10; gebonden; jongens- en meisjesboek, leeftijd 10-14 j.
Inhoud: Wari is een zoon van de zwerf-Koeboes uit Sumatra. Met Donkan, een jongen van de hut-Koeboes, verlaat hij zijn volksstam, wordt gevangen genomen door de Bataks, doch weet met zijn kameraad te vluchten. Wanneer zij hun reis vervolgen, komen zij op een Zendingspost terecht, waar zij liefderijk worden opgenomen. Daar horen ze van de Heere Jezus. Na enkele maanden besluit de zendeling naar de Koeboes te gaan en vindt Wari zijn ouders terug. Strekking: Een goed zendingsverhaal, waaruit blijkt hoeveel heidenen nog verstoken zijn van het Evangelie.
Conclusie: Een mooi boek. De kinderen zullen het graag lezen. Vlot geschreven.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1953

Open Boekbeoordeling.
G. van Heerde

Wari van de Koeboes, druk 3, 88 blz.
prijs ƒ 1,50 gecart.; jongensboek.
Inhoud: Wari gaat niet zijn vriendje de onbekende wereld in, komt na veel gevaarlijke avonturen bij een zendingspost. Blijft daar enige tijd, waarna de zendeling met hen meegaat het binnenland in. Strekking: Langs wonderlijke wegen wordt het Evangelie verspreid. De twee vriendjes zijn het middel, waardoor er een aanknopingspunt is met de primitieve Koeboes.
Conclusie: Een goed zendingsverhaal, dat leerzaam is voor de jongeren. Iets van de armoede der heidenen en de moeiten van de zending wordt hun hier getoond. De illustraties zijn niet daverend. Maar het is een goed zendingsverhaal.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1960

Open Boekbeoordeling.