Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Nel Verschoor-van der Vlis

Herrie-Let, druk 1, 190 blz.
meisjesboek; geschikt voor een leeftijd van ± 14-17 jaar; algemeene strekking.
Korte inhoud: De hoofdfiguur is Let Verhage. Met nog 3 vriendinnen vormen ze een club. Let Verhage is een meisje, dat een grooten invloed heeft op haar vriendinnen en die door haar vriendinnen door haar schalkschheid, hartelijkheid en gevatheid zeer wordt bemind, al is ze dan ook van lageren stand. Ze studeert op de H.B.S. en wil later dokter worden. De moeilijkheden worden voor haar ouders echter zoo groot, dat ze begrijpt, dat ze niet langer kan blijven studeeren. Daarom neemt ze een kloek besluit. Ze dient zich aan bij een uitgever en wordt daar op het kantoor geplaatst. Haar afscheid van school valt haar niet mee, doch ze weet, dat ze een offer moet brengen. En dat doet ze, steeds denkend aan de woorden die haar tante tot haar gezegd heeft: "Als je maar nooit vergeet, Wie je daar neergezet heeft." Algemeene op- of aanmerkingen: Een prettig geschreven boek. Het verhaal loopt goed, is vlot en boeit. De inhoud van dit boek lijkt ons echter te liggen boven den leeftijd van onze Zondagsschoolkinderen. Voor ouderen kunnen we het wel aanbevelen, omdat er karakter in het boek zit. Toch hebben we wel eenige bezwaren tegen dit boek. Er zit weinig diepgang in. Verder wordt in hoofdstuk 3 gesproken over toneelstukjes, enz. Voor onze Z.S. vinden we dit boek dan ook minder geschikt en bevelen het daarom niet aan.
Conclusie: Minder geschikt voor Z.S.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1935

Open Boekbeoordeling.
Nel Verschoor-van der Vlis

Herrie-Let, druk 1, 190 blz.
Let Verhage is een gezond, levenslustig H.B.S.kind. Het boek beschrijft de lotgevallen van haar en drie andere leden van haar club "Het Klaverblad". Tengevolge van de tijdsomstandigheden wordt Lets vader van baas knecht. Zij moet van school af en kan haar ideaal, om dokter te worden, niet verwezenlijken. Zij strijdt hevig met zichzelf, maar overwint. Een alleraardigst meisjesboek voor de grooten. 12-14 jaar. Boekbeoordeling in Kind en Zondag, 1955
Nel Verschoor-van der Vlis

Herrie-Let, druk 5, 153 blz.
prijs gebonden f 2,10; meisjesboek.
Inhoud: Herrie-Let is een vrolijk, flink en sympathiek meisje. Ze gaat op de H.B.S. en heeft drie schoolvriendinnen. Ze vormen met hun vieren een leuk stel. Door ziekte van haar vader moet Herrie-Let van school af. Moedig aanvaardt ze dit lot, wetende dat God haar leven leidt. Strekking: Eigen wensen kunnen niet steeds vervuld worden, maar we moeten bereid zijn een offer te brengen.
Conclusie: Fris, leuk meisjesboek. Fijne strekking. Leeftijd 16 jaar en ouder. Het boek is echter te wijs voor onze leerlingen. Geschikt voor Ulo en H.B.S. Daarom als boek warm aanbevolen, maar als geschenk voor Z.S. niet aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1955

Open Boekbeoordeling.
Nel Verschoor-van der Vlis

Herrie-Let, druk 6, 153 blz.
prijs gecartonneerd f 2,10; meisjesboek.
Inhoud: Let zit in de 3e klas van de H.B.S. Ze hebben een leuk clubje van vier. Henriët wil niet met Let te maken hebben, omdat haar vader maar timmerman is. Roelie, wier vader Kamerlid is en Door, dochter van een graanhandelaar, zijn, evenals Ju, dol op de leuke, geestige Jet. Ze halen samen heel wat dolle, onschuldige streken uit. Dan moet Jet een baan zoeken, omdat haar vader niet meer werken mag. De club valt uit elkaar. Strekking: Op school een leraar plagen, die geen orde houden kan, terwijl je bij een ander niet durft, is laf. Ieder gezin heeft zijn moeiten, ook al lijkt dat niet zo. Als je op een moeilijke plaats komt, weet, dat God je er neerzet.
Conclusie: Een bijzonder goed geschreven boek, geestig, waar 15-jarigen van zullen genieten.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1959

Open Boekbeoordeling.
Nel Verschoor-van der Vlis

Herrie-Let, druk 7, 153 blz.
10 t.d.t., G.K.C.B., M. 11-15 j., (zie B.B. 1959). Dit boek is een echt christelijk boek, dat we om het vele goede, dat het geeft, vooral om die "gouden draad" die er doorloopt, nl. de bereidheid tot het offer, worden aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1963

Nel Verschoor-van der Vlis

Herrie-Let, druk 7, 153 blz.
prijs gebonden f 2,10; meisjesboek.
Inhoud: "Herrie-Let", Letta Verhage, is de hoofdpersoon van de meisjesclub "Het klaverblad". Ze komt uit een eenvoudig timmermansgezin, in tegenstelling met de 3 andere vriendinnen. Moeilijk is het voor haar de H.B.S. te moeten verlaten, doordat vader zijn werk niet meer doen kan. Ze kan deze stap doen in de kracht van het woord dat ze in een kerkdienst tijdens hun vakantie heeft gehoord: als het al maar moeilijker wordt, help ons dan te blijven geloven, dat toch Uw goedertierenheid van ons niet wijken zal. Strekking: De strekking van het boek is goed. In tegenspoed en tegenslag geduldig van de Heere de kracht leren ontvangen, is zo'n schone zaak.
Conclusie: Zeer vlot geschreven boek. Goede stijl.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1963

Open Boekbeoordeling.