Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



W. Broos

Henk Bouwens oorlogstrilogie, druk 3
Deel 1: Henks kooivakantie; Deel 2: Henk slaat zijn vleugels uit; Deel 3: Henk vecht mee! Deel 1: 166 bladz., 4e druk. Deel 2: 188 bladz., 3e druk. Deel 3: 213 bladz., 3e druk. Prijs compleet f 27,50, per deel f 9,75. Gebonden uitvoering, geillustreerd in elk deel met enkele aardige zwart-wit tekeningen. Geschikt voor jongens en meisjes van 12 jaar en ouder.
Inhoud: De hoofdpersoon in deze trilogie is Henk Bouwens. Het is een Rotterdamse jongen, die kort na het vreselijke bombardement door de Duitsers in mei 1940, terechtkomt in een kooikers-gezin in Groningen (le deel). Er ontstaat een hechte familie band met de familie Tamsma. Als Henk twee jaar later weer zijn zomervakantie bij hen doorbrengt, beleeft hij angstige avonturen met een piloot van de Engelse luchtmacht, wiens vliegtuig 's nachts vlakbij hen is neergestort. De piloot wordt eerst verborgen gehouden in de eendenkooi van Tamsma. Enige maanden later wordt hij - in het diepst geheim - 's nachts opgehaald door een klein Engels vliegtuigje in de buurt van Assen. (2e deel). Tijdens deze gevaarlijke gebeurtenissen worden ze overvallen door de Duitsers. Door de verwarring, die dan ontstaat, belandt Henk ook in het vliegtuig en komt hij onverwacht in Londen. Na een kantoorbaan wordt hij opgeleid tot marconist en parachutist. In de hongerwinter '44/'45 wordt de 18-jarige Henk, midden in de nacht, gedropt ergens tussen Barneveld en Lunteren. Hij bewijst dan de ondergrondse uitstekende diensten als marconist. Angstige avonturen maakt hij mee, maar wordt steeds wonderlijk bewaard. Tenslotte komt de bevrijding en kan hij naar zijn ouders in Rotterdam terugkeren.
Conclusie: Deze drie spannende boeken zijn ongewijzigde heruitgaven. Deel 1 verscheen voor het eerst in 1947, deel 2 in 1948 en deel 3 in 1949. Jammer vind ik dat de spelling niet is aangepast: de namen van de maanden worden nog met een hoofdletter geschreven en veel woorden met een extra "n". Afgezien hiervan zijn het prachtige en ook verantwoorde boeken. Bovendien leerzaam. In deel 1 een duidelijke beschrijving van hoe een eendenkooi "werkt". En in alle 3 delen een stuk recente vaderlandse geschiedenis, juist in het kader van de 40-jarige herdenking van de bevrijding erg actueel. De inhoud heeft ook een goede geestelijke strekking. Helaas gebruik van Here. Niettemin voor jong en oud zeer:
Eindoordeel: warm aanbevolen. W. Markus Krimpen a/d IJssel
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1985

Open Boekbeoordeling.
W. Broos

Henk Bouwens oorlogstrilogie, druk 4
aantal blz. Henks kooivakantie 167 blz., Henk slaat zijn vleugels uit 189 blz., Henk vecht mee 213 blz., illustraties door Hans Ellens, leeftijd 10-14 jaar. Prijs f 29,90.
Inhoud: Henk Bouwens, die in 1940 het bombardement van Rotterdam heeft meegemaakt, mag een paar weken vakantie op het platteland in Groningen doorbrengen. Daar komt hij bij de familie Tamsma, die een eendenkooi heeft. Als stadsjongen heeft hij wat moeite er te wennen. Op zekere dag gaat hij er zelfs van door, maar komt toch weer terug. Hij speelt een grote rol bij een brand en komt een dievenduo op het spoor. In het tweede deel gaat hij opnieuw naar de Tamsma's. Daar komt hij in contact met een Tommy, die in de buurt een noodlanding heeft moeten maken. Hij verbergt hem in de eendenkooi en zorgt er voor, dat deze weer veilig in Engeland komt. Maar Henk wordt zelf ook door het vliegtuig opgepikt en komt in Engeland terecht. Het derde deel brengt hem in Londen in contact met de Koningin. Dat doet hem besluiten om daadwerkelijk mee te helpen aan de bevrijding van ons land. Hij meldt zich als vrijwilliger voor een dropping. Als parachutist wordt hij weer boven Groningen gedropt en komt zo weer terug bij de Tamsma's. Tenslotte komt hij ook weer veilig en wel thuis.
Conclusie: Jongens van genoemde leeftijdsgroep zullen dit boek in één keer uitlezen. Godsdienstig kunnen wij dit boek van harte aanbevelen. Het is boeiend geschreven en de stijl is goed. Er zit ook een duidelijke climax in de verhalen.
Eindoordeel: Warm aanbevolen. Lunteren C. Maaskant
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1995

Open Boekbeoordeling.