Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



W. Broos

Grijze wolf wint, druk 1, 74 blz.
prijs f 1,20; gecartonneerd; jongensboek, leeftijd ± 12 jaar.
Inhoud: Dit boekje brengt ons in de wereld van de Indianen en zo naar het zendingsterrein. Grijze Wolf, die dan nog kleine Wolf heet, wil iets bijzonders doen, waardoor hij in zijn kring promotie maakt. Op een tocht zet hij een beer achterna, die hij doodt, maar verdwaalt dan ook en komt terecht bij een nederzetting van blanken, die hem eerst hard behandelen, maar onder invloed van de zendingsdokter daarna goed. Hij weet te ontvluchten. Later redt hij bij een overval van de roodhuiden het dochtertje van de dokter. Dit kost hem het leven. Maar het evangelie draagt vrucht bij hem. Later gaat zijn vader ook over tot het Christendom.
Conclusie: Dit vlot geschreven boekje zullen de jongens graag lezen. Het boeit van begin tot het eind. Jammer is, dat de invloed van de Zending niet meer uitkomt. Het wordt wel genoemd, maar het had meer in het verhaal verwerkt kunnen worden.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1953

Open Boekbeoordeling.
W. Broos

Grijze wolf wint, druk 1, 74 blz.
Een werkelijk mooi, karaktervormend indianenverhaal is "Grijze Wolf" wint!, door Wim Broos. Ergens in de prairie staat een klein houten kruis met de woorden: "Hier rust de Grijze Wolf, de dappere Indiaan, die zijn leven offerde om een blanke te redden". Hiermee is eigenlijk het hele leven van Grijze Wolf getekend. De vele avonturen laten we aan de lezer over. We kunnen het werkelijk aanbevelen.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1953-54

Open IDIL-Gids.