Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



A. Rutgers van der Loeff-Basenau

Gideons reizen, druk 3, 341 blz.
Verre reizen maken, vreemde landen zien, onder mensen verkeren die anders zijn: wie zou daar niet de kans voor willen krijgen? Zeker als je jong bent en de hele wereld wilt veroveren, zoals Gideon bijvoorbeeld.
Gideon is de zoon van de Engelse kunstschilder Duc Anderson. Zijn moeder heeft hij nauwelijks gekend. Een tijdlang wonen vader en zoon in Kasjmir, aan de voet van de Himalaya; daar ervaren ze iets dat beslissend zal zijn voor hun verdere leven. Van dat ogenblik of beginnen Gideons reizen.
Natuurlijk raakt hij daarbij bevriend met kinderen uit andere landen. In Korea brengt hij een ommekeer in het leven van een ouderloos meisje. In Japan beleeft hij samen met een vissersjongen een gevaarlijk avontuur. In Australie maakt hij tochten te paard met zijn neven, die op een schapenfokkerij wonen. Maar altijd trekken Gideon en zijn vader weer verder; en omdat ze voor alles en iedereen belangstelling hebben, raken ze gemakkelijk betrokken in avonturen die vaak erg spannend zijn. Zoals met de rijke Egyptenaar, met het kind in de Sahara en met de jonge Mexicaan, die anders wil zijn dan zijn omgeving. Al lezende beleef je alles zelf mee. Alsof je ook met stokjes eet, in 't zadel zit, het stof proeft van de woestijn. Samen met Gideon, die ook jouw vriend zal zijn als deze boeiende wereldreis ten einde is.
De ANWB - die wel wat van reizen afweet - heeft dit boek bekroond met zijn jaarlijkse prijs. Dat betekent, dat je eigenlijk zelf op reis gaat wanneer je dit boek leest, want de schrijfster en de illustratrice zijn erin geslaagd de mensen en de landstreken geheel naar werkelijkheid weer te geven.
Omschrijving inhoud in boek
A. Rutgers van der Loeff-Basenau

Gideons reizen, druk 3, 341 blz.
Gideons reizen door An Ruigers van der Loeff, De 13-jarige Gideon reist met zijn vader, een schilder, de hele wereld door. In elk land leert hij kinderen kennen, die heel anders leven dan Gideon gewend is. De verschillende leefgewoonten zijn natuurgetrouw weergegeven, zodat men een goed beeld krijgt van de betreffende landen. De avonturen waarin hij betrokken raakt zijn dikwijls erg spannend. Een bijzonder waardevol boek dat de niet geringe prijs ten volle waard is. Opnieuw prachtig uitgegeven met rake, veelal gekleurde, tekeningen door Jenny Dalenoord. Warm aanbevolen. (geb. f 14,90)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1967-68

Open IDIL-Gids.