Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



S. van den Berg

De verstekeling, druk 1, 52 blz.
Prijs f 0,50; in slappe omslag; geïllustreerd; jongensboek. Strekking: Jelle van Sloten, een 10-jarige vissersjongen, wil als verstekeling op vaders botter mee naar zee. Wordt zeeziek nog voor ze de Amsterdamse sluizen bereikt hebben. Reist met de A'damse boot terug. Berouw over verkeerde daad. Berouw is echt. Godsd. strekking goed.
Conclusie: Vlot verteld. 't Kwaad getekend als zonde tegen God. Geen verhaal rondom het Kerstgebeuren. Toch:
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1948

Open Boekbeoordeling.
S. van den Berg

De verstekeling, druk 2, 48 blz.
Prijs f 0,50; slappe omslag; geïll.; jongensboek, 10-14 jaar.
Inhoud: Jelle van Sloten, een 10-jarige vissersjongen, wil als verstekeling op vaders botter mee naar zee. Wordt zeeziek nog voor ze de Amsterdamse sluizen bereikt hebben, Reist met de Amsterdamse boot terug. Berouw over verkeerde daad. Het berouw is echt. Godsdienstige strekking goed.
Conclusie: Vlot verteld. Het kwaad getekend als zonde tegen God. Geen verhaal rondom het Kerstgebeuren.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1949

Open Boekbeoordeling.
S. van den Berg

De verstekeling, druk 2, 48 blz.
G.K.O. 8 t.d.t. Jelles vader is visser. Hij zelf wil ook graag visser worden, al is hij nog maar een schooljongen van een jaar of tien. Z'n hart is op zee, op de botter waar z'n vader op vaart. Zonder dat zijn ouders het weten, gaat hij op een vacantiedag stilletjes aan boord en versteekt zich. Hij staat angsten uit in het donkere hok, droomt akelig en wordt zo onpasselijk, dat hij naar boven moet. Na een reprimande van z'n vader wordt hij uit Amsterdam weer met de stoomboot thuisgebracht. Wat Jelle wil, is niet verkeerd, maar de middelen, waarmee hij zijn doel bereiken wil, wèl. Het berouw van het keteltje is echt, en de vergeving van Vader en Moeder doet prettig aan. De jongens zullen het een spannend verhaal vinden. Aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1949

S. van den Berg

De verstekeling, druk 3, 48 blz.
prijs 60 ct; in slappe omslag; geïll. jongensboek, leeftijd 7-10 jaar.
Inhoud: Jelle van Sloten, zoon van een visser, wil naar zee. Hij zet dit verlangen door, door stilletjes in 't schip van zijn vader te klimmen op een Zondagavond. Zijn hart is onrustig en bang, is gewaarschuwd door zijn broertje 't niet te doen. Hij zet toch door. Als 't schip uitvaart krijgt hij last van zeeziekte en wordt ontdekt. Vader is vreselijk boos. Dan komt 't berouw bij Jelle. Vader, maar ook de Heere, moet hem vergeven. Hij bekent zijn zonde. Op een ander schip keert hij terug naar huis. Strekking: Een jongen wordt ons getekend, die dwars tegen alles in zijn zin doordrijft, maar toch tot de belijdenis komt van zijn zonde. Dat daar een God is, die een ieder vergeeft, die zijn zonde belijdt.
Conclusie: Een fijn jongensboek. Op mooie wijze wordt het zeeleven getekend. Een boek, waar een jongen van genieten zal. Geen Kerst-feestboek, maar toch wel de onmisbaarheid van de vergeving der zonden door Jezus getekend.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1951

Open Boekbeoordeling.
S. van den Berg

De verstekeling, druk 4, 46 blz.
prijs f 0,80; gebonden; jongensboek.
Inhoud: Jelle van Sloten woont aan zee; zijn vader en oudste broer zijn vissers. Hij wil in de vacantie dolgraag mee uitvaren en als hij niet mag, verstopt hij zich aan boord. Eenmaal op het open water wordt hij door zeeziekte uit z'n schuilhoek verdreven. Bij zijn vader komt hij tot belijdenis van zijn ongehoorzaamheid. Strekking: Gehoorzaamheid is een eerste eis voor kinderen. Anders komen ze in grote gevaren, bezorgen hun ouders veel angst en bedroeven de Heere. Je hebt bovenal van de Heere vergeving nodig.
Conclusie: Een goed boekje, dat ons de strijd in een kinderziel tekent, eerst tot het kwaad. dan tot een echt berouw. Het leert de ouderen, dat de roede ook niet gespaard mag warden.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1956

Open Boekbeoordeling.