Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



P.S. Kuijper

De slijkgeuzen van Schoonhoven, druk 1, 162 blz.
Gebonden. goede tekeningen van groot formaat. Geschikt voor jongens en meisjes. Leeftijd: vanaf 11 jaar. Prijs: f 19,90.
Inhoud: Hoofdpersoon Bastiaan Laurensz. woont in een weeshuis in de tijd van de remonstranten en contra-remonstranten. Met de vader van het weeshuis, Jan Karwats, mogen de jongens naar de slijkgeuzen kijken, die kerk houden in een schuur buiten de stad en die deze dag gestraft zullen worden. Er valt een jongen van de slijkgeuzen in het water en Bastiaan redt hem. De vader van die jongen vertelt hem hoe het precies zit met de slijkgeuzen. (Waarom ze zo heten). Deze man was ook een vriend van Bastiaans vader. De broer van Bastiaan studeert voor dominee en heeft het erg moeilijk omdat hij ook bij de slijkgeuzen hoort. Bastiaan ontmoet Florus Rochusz, een matroos, die zijn vader goed gekend heeft. Het blijkt dan dat Bastiaan's vader niet dood is, maar dat een neef ervoor gezorgd heeft dat hij opgesloten werd. Zo erfde die neef alle bezittingen van Bastiaan's vader. Ze sporen hun vader op, die in een dolhuis zat opgesloten en Bastiaan komt weer bij zijn vader te wonen. In het hele verhaal zit veel geschiedenis verwerkt.
Conclusie: Een goed boek, leest prettig. Mooi verhaal met daarin veel geschiedenis. Daarom geschikt voor wat oudere kinderen. Achterin staan slotopmerkingen die het een en ander verklaren. De prijs licht echter erg hoog!
Eindoordeel: aanbevolen. E. ten Berge-v.d. Berg
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1985

Open Boekbeoordeling.