Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Francina

De meeste, druk 1, 86 blz.
G. K. C. 0. 1 z. p. 7. t. d. t. 75 cent. "Zoo wie de meeste onder u wil zijn, die zij aller dienaar". Deze tekst is de "toepassing van dit verhaal". Het waarschuwt tegen ongepaste ijverzucht, tegen hoogmoed, tegen de zucht om de eerste te willen zijn, heel natuurlijk, zonder overdrijving en in Christelijken geest. Het is een goede gedachte, te waarschuwen tegen het kwaad, dat onder schoolkinderen al te vaak voorkomt, temeer, waar ook op het zondige daarvan wordt gewezen. Omslag en illustratie zijn onberispelijk. De druk is duidelijk. Wij bevelen dit eenvoudig boekje, waarin een hartelijke toon klinkt, gaarne aan.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiën van "Jachin", 1926

Francina

De meeste, druk 1, 86 blz.
Bijzonderheden: Oorspronkelijk verhaal, geschikt voor meisjes van 8-12 jaar; omvang 85 bladz. met 8 ill; prijs f 0.80 gec., geb. f 0.50 meer. Bij getallen voor halven prijs.
Korte inhoud: Cato van Strien, een weesmeisje, komt bij een nicht van haar Moeder in huis, die zij „Tante" noemt. Aanvankelijk voelt ze zich op de nieuwe school in de stad een vreemde, totdat ze een vriendin krijgt, Meta Oostveen. Anna de Lange, tot nog toe No. 1 van de klas, ziet zich in dubbelen zin van haar plaats gedrongen door „de nieuwe". Haar hoogmoed verbiedt haar met een tweede plaats tevreden te zijn: ze doet haar uiterste best om haar verloren plaats te herwinnen. Ze kan „de nieuwe" maar niet vriendelijk gezind zijn. Anna wordt ernstig ziek. Dagelijks komen de vriendinnen, waaronder Cato, naar haar toestand vernemen. Als de beterschap intreedt, mag ze haar vriendinnen ontvangen en nu volgt de verzoening.
Beoordeeling: In dit Chr. meisjesverhaal wordt op het gevaar van de zonde van hoogmoed gewezen. Natuurlijk leert Annie haar zonde door het gebed overwinnen. De kracht eener Chr. opvoeding komt hierin wel heel goed uit. 't Verhaal is goed verteld. Op bladz. 37 moet de naam „Annie" door „Cato" vervangen worden. Aanbevolen. G. Dick.

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1930