Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



J.F. Cooper

De laatste Mohikaan , druk 1, 86 blz.
AVI 6, gebonden, geïllustreerd met 12 mooie zwart-wit tekeningen door Dick van de Pol, geschikt voor jongens vanaf 9 jaar. Prijs f 13,95.
Inhoud: Dit verhaal speelt zich af in Amerika in het jaar 1759. In dit land wonen do Indianen. Zij zijn de oorspronkelijk bewoners. Hun onjuiste naam hebben zij te danken aan Columbus, die in 1492 meende in Indië aangekomen te zijn. Engeland en Frankrijk wilden allebei de baas zijn over Amerika. Daarom sturen zij er soldaten heen. In dit verhaal gaat het over twee Engelse zusjes Cora (16) en Lies (12). Hun vader is generaal in het Engelse leger. Zij raken betrokken in een gevecht tussen verschillende Indianen-stammen. Zij maken gevaarlijke situaties mee, maar brengen het er gelukkig levend van af. Het verhaal eindigt echter heel triest: twee van de hoofdpersonen van de Indianen worden in een verschrikkelijk gevecht helaas gedood.
Conclusie: Dit is een boek uit de z.g. Leeslampserie, die onder redactie staat van de werkgroep "Boeken voor Moeilijk Lezenden van de Stichting D.G.S.". Hierin verschijnen boeken voor kinderen, die lezen nog moeilijk vinden. Daarom zijn in deze boeken de zinnen kort en worden er bijna geen moeilijke woorden gebruikt. Van het begin tot het eind is het verhaal heel erg spannend, maar vaak ook nogal ingewikkeld. Het gaat er soms ruig en hard aan toe, waarbij ook doden vallen. Nog een kleine opmerking: op blz. 5 staat in de titel "laatse" i.p.v. "laatste".
Eindoordeel: Matig aanbevolen. Krimpen a/d IJssel W Markus
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 2000

Open Boekbeoordeling.