Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Annie Sanders

De kasruit, druk 1, 51 blz.
prijs 50 cent; in slappe omslag; geïll.; jongensboek, leeftijd 9-12 jaar.
Inhoud: De jongens gaan met een bal spelen in de buurt van een kwekerij. Een kasruit sneuvelt door onvoorzichtigheid. Kobus verzwijgt eerst zijn schuld, maar dit kan hij niet volhouden. Na alles bekend te hebben, krijgt hij rust.
Conclusie: Een eenvoudig boekje, waarin alles nog al erg goed afloopt. De betekenis van het christelijk gezinsleven komt er goed in uit. Mede om zijn godsdienstige strekking kan het worden aanbevolen.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1950

Open Boekbeoordeling.
Annie Sanders

De kasruit, druk 1, 51 blz.
Annie Sanders laat in De kasruit vier jongens voetballen in de buurt van een tuinbedrijf. Een van hen, Kobus, gooit "per ongeluk" een grote kasruit stuk. Het verdere verhaal bevat de weergave van Kobus' innerlijk conflict dat besloten wordt met een ruiterlijke bekentenis. De moraal is die van het strenge protestantisme, met zijn diep zondebesef. Het doet ons, katholieken, wel wat opgeschroefd aan, maar treft ons tegelijk door de fiere adel die er uit opglanst.

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1951

Open IDIL-Gids.

Annie Sanders

De kasruit, druk 2, 51 blz.
prijs gebonden f 0,90; jongensboek.
Inhoud: Kobus Brunsink, twee neefjes en een vriendje gaan met de bal spelen in de buurt van een kwekerij, totdat er een glasruit wordt ingegooid. De ene leugen stapelt zich op de andere, totdat Kobus 't niet meer uit kan houden en alles vertelt, 't eerst aan z'n moeder. Strekking: 't Verschil tussen christelijke en openbare school èn een christelijke en niet-chr. opvoeding. Wie in zonden valt, moet daar niet in blijven liggen, maar oprecht belijdenis ervan doen.
Conclusie: Soms ietwat gezocht, maar over 't geheel een goed en aanbevelenswaardig boekje.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1955

Open Boekbeoordeling.
Annie Sanders

De kasruit, druk 3, 53 blz.
prijs f 1,-; gecartonneerd; jongensboek.
Inhoud: Vier jongens spelen bij een kwekerij en gooien een ruit in, Van de ene leugen komen ze in de andere. Een der jongens, Kobus Brunnink, kan het tenslotte niet meer uithouden en biecht alles op. Dan komt alles ook weer in orde. Strekking: De ene zonde brengt de andere mee. Onbeleden schuld geeft een ongerust geweten, schuldbelijdenis lucht op en leidt tot vergeving.
Conclusie: Een aanbevelenswaardig boekje. Strekking goed; onderwerp wat afgezaagd.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1957

Open Boekbeoordeling.