Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron





De jonge hugenoten , druk 2, 152 blz.
prijs gebonden f 6,50; jongens- en meisjesboek, leeftijd 12-15 jaar.
Inhoud: De vervolging van de Hugenoten in Frankrijk heeft altijd belangstelling gehad en behouden. Terecht. Dit boek vertelt van een episode tijdens de beruchte dragonades. Van de adellijke familie De St. Croix worden vader, moeder en oudste zoon omgebracht. De oudste zoon had nog kans gezien z'n zusje (14 jaar) en drie broertjes (14, 13 en 5 jaar) in een oven te verbergen; hij geeft hun een doos en een bijbeltje ter bewaring. Als er niemand komt om ze te verlossen en ze niets meer horen, gaat Henk (de oudste) op onderzoek. Als ze met hun viertjes bijeen zijn, openen ze de doos en vinden de boodschap van vader: ga via Bordeaux naar Amsterdam, naar een tante. Ze vangen de bange tocht aan. Onder weg voegt zich een adellijke vluchtelinge bij hen. Na veel gevaren veilig in Amsterdam.
Conclusie: Heel goed om op vervolging en geloofsmoed te wijzen. Dit mág niet vergeten worden. Al is de stijl niet altijd kinderlijk, de uitreddingen soms erg wonderlijk, niettemin:
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1971

Open Boekbeoordeling.


De jonge hugenoten , druk 3, 152 blz.
gebonden, geïll., Geschikt voor jongens en meisjes van 12 jaar e.o.
Inhoud: In de 17e eeuw woont in Frankrijk het gezin De St. Croix. Het is de tijd van de vervolging. Ook dit gezin wordt diep getroffen: een aantal gezinsleden wordt omgebracht. Vier kinderen weten te ontsnappen. Ze maken een moeilijke tocht naar een tante in Amsterdam.
Conclusie: Het is belangrijk dat de periode in de geschiedenis waarin grote vervolgingen plaatsvonden, niet wordt vergeten. Dit boek wijst hierop en we kunnen het aanbevelen voor de wat oudere kinderen. De stijl maakt het wat te moeilijk voor de kinderen in de z.s.-leeftijd . Vreemd, dat na drie drukken de schrijver nog steeds niet bekend is.
Eindoordeel: warm aanbevolen voor kinderen boven de z.s.-leeftijd. A.D.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1984

Open Boekbeoordeling.