Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Jac. Overeem

De geschiedenis van kleine Dora, druk 1, 64 blz.
in slappe omslag; geïll.; meisjesboek, leeftijd 12-14 jaar.
Inhoud: Kleine Dora komt dikwijls bij een godvrezende weduwe. Wanneer zij van school komt, zal ze haar gaan helpen in de huishouding, maar Dora krijgt de vliegende tering en sterft, wetende dat ook de Heere Jezus voor haar een plaats in de hemel bereid heeft. Strekking: Gelukkig is hij, die uit de hand des Heeren leeft.
Conclusie: Een ernstig boek met een goede strekking.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1950

Open Boekbeoordeling.
Jac. Overeem

De geschiedenis van kleine Dora, druk 2, 64 blz.
Van een meisje,dat vriendschap sluit met een oud vrouwtje dat God vreest. Het is een zeer bizondere vriendschap. Dora's voornemen, het oudje te verzorgen als ze van school af zal zijn, wordt niet vervuld. Gods wegen zijn hoger dan onze wegen. Treffend is het stille afscheid. Een verhaal dat diepe indruk maakt. Mooie uitgave, 64 blz., rijk geïll. slechts f 1,,-; meerdere ex. 30% korting. Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1955

Open Boekbeoordeling.
Jac. Overeem

Kleine Dora, druk 3
Overeem heeft zo zijn eigen trant van schrijven, die nogal ouderwets aandoet en vandaag de dag niet zo direct aanspreekt, zeker niet de jongeren, de kinderen, waarvoor een boekje als dit geschreven werd. Het gaat over een meisje, dat bijna van de lagere school afkomt en veel contact heeft met een zeer oude vrouw, die dicht bij de Heere leeft. Ze mag na haar schooljaren bij deze oude vrouw gaan werken, wat ze erg fijn vindt. Maar een ziekte, waaraan ze sterft, maakt dit onmogelijk. Kinderen zullen er, dunkt mij, in doorsnee nogal moeite mee hebben dit verhaaltje te lezen en te verwerken, misschien dat sommige oudere mensen zich in deze manier van beschrijven van het godsdienstige leven thuis-voelen. Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1978

Open Boekbeoordeling.
Jac. Overeem

Kleine Dora, druk 4, 64 blz.
geb. met geplastificeerd vierkleurenomslag, meisjes van 10 jaar en ouder. Prijs f 8,25.
Inhoud: Dora is een ziekelijk meisje van 12 jaar dat graag de oude vrouw Hansen uit de Bijbel voorleest. Als ze van school komt zal ze elke dag vrouw Hansen helpen. Maar Dora sterft voor dat dit gebeurt.
Conclusie: Een verhaal van vroeger dat onze jeugd nauwelijk aanspreekt. Vrouw Hansen is weduwe en leeft van wat anderen haar geven. Taal en stijl zijn zeer ouderwets. Kleine Dora spreekt oude mensentaal. Er staan veel Bijbelteksten, Psalmregeltjes en "preken" in, terwijl het boek nauwelijks een "boodschap" heeft. Vrouw Hansen zegt: "Ik heb werkzaamheden bij de Heere voor Dora gehad". Maar niet een mensenwerkzaamheid helpt ons. Alleen een gekruisigde Heiland.
Eindoordeel: matig aanbevolen. R. Bartels
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1987

Open Boekbeoordeling.