Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron





De geheime kamer, of de kinderen van de ketter, druk 2, 137 blz.
prijs gebonden f 5,90; jongens- en meisjesboek, leeftijd 14 jaar en ouder.
Inhoud: Engels edelman sterft in ballingschap in Parijs. Laat zoon en dochter (wezen) achter. In huis bij een oom in Engeland. Vervolgd om hun protestants geloof. Zoon gevangen genomen, komt tenslotte vrij door bemiddeling van z'n zuster bij koningin Maria Tudor. Tevoren een "ketter." 3 weken verborgen in een geheime kamer van het kasteel van hun oom.
Conclusie: Veel te hoogdravende en plechtige taal en stijl voor kinderen. Roomsen tegenover protestanten wel erg zwartwit getekend. Deze kinderen (14 jaar) die als broer en zus elkaar aanspreken met u en gij, komen er uit als oude mannetjes en vrouwtjes. Opmerking: waarom anoniem?
Eindoordeel: aanbevolen voor ouderen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1971

Open Boekbeoordeling.


De geheime kamer, of de kinderen van de ketter, druk 3, 137 blz.
geb.; met enkele zwart-wit tekeningen geïll.; Geschikt voor jongens en meisjes vanaf 10 jaar. Prijs: f 13,60.
Inhoud: Cecilia en Bertrani,zijn wezen en worden door een strenge roomse oom en tante opgevoed. Ze ontdekken bij toeval een geheime kamer in dit huis en als een ketter gewond raakt, verbergen ze hem enkele weken. Door veel gesprekken en door het lezen van de Bijbel worden ze voor het protestantse geloof gewonnen; Daarom moeten ze veel lijden en Bertram komt in de gevangenis terecht. Maar door Gods trouwe zorg bemiddelt koningin Maria Tudor in zijn vrijlating.
Conclusie: We waarderen de christelijke inhoud van dit boek. Het boek geeft een goede beschrijving van het leven tijdens de vervolgingen in Engeland. Jammer dat de stijl erg ouderwets is en dat dit boek de hedendaagse jonge jeugd daardoor nauwelijks zal aanspreken: De kinderen worden met u en gij aangesproken en dat zeggen ze ook tegen elkaar. Veel ouderwetse woorden die kinderen niet begrijpen. Enkele woorden worden soms met een hoofdletter en dan weer met een kleine letter geschreven. Jammer dat de schrijver onbekend blijft. Als deze uitgave heel bescheiden was gerestaureerd, zou het boek veel beter aanspreken.
Eindoordeel: matig aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1985

Open Boekbeoordeling.