Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


BronJeanne Marie

Zon achter de wolken, druk 1, 99 blz.
prijs gebonden f 1,35; meisjesboek.
Inhoud: De moeilijke strijd van Lizelot Leijdecker, een 14-jarig meisje, dat een jaar studie moet opofferen, daar haar moeder moet kuren en zij de huishouding moet doen. Dat kost haar eerst wel wat strijd. Toch komt alles goed, doordat zij met haar kunstzinnige aanleg, uit het Elisabeth Fresco-fonds voldoende geld zal krijgen om te gaan studeren aan een kunstacademie. Strekking: De strekking is allereerst pedagogisch-psychologisch. Ook wel enigszins godsdienstig. "Gods zon verdrijft de wolken." Gebruik van Heer.
Conclusie: Een aardig boek voor de grotere meisjes (14 jaar en ouder). Jammer dat een paar keer "Heer" gebruikt wordt.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1959

Open Boekbeoordeling.
Jeanne Marie

Zon achter de wolken, druk 1, 99 blz.
In Zon achter de wolken van Jeanne Marie is Lizelot uit de 3e u.l.o. de hoofdpersoon. Bij een tekenwedstrijd op school wint ze de eerste prijs met haar schilderstukje "zon achter de wolken". De vreugde wordt echter getemperd door het feit dat moeder naar een sanatorium moet. Lizelot moet nu het huishouden doen en kan niet meer op school blijven. Maar geleidelijk worden de narigheden opgelost: Lizelot zal toch eindexamen doen en krijgt de kans haar tekentalent op de academie te ontwikkelen. Een fris, gewoon meisjesverhaal, in christelijke geest geschreven.(geb. f 1,35)

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1959-60

Open IDIL-Gids.

Jeanne Marie

Zon achter de wolken, druk 2, 99 blz.
12 t.d.t., G.K.C.B., M. 10-15 j., (zie B.B. 1959). Wij kunnen dit boek warm aanbevelen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1963

Jeanne Marie

Zon achter de wolken, druk 2, 99 blz.
prijs gecartonneerd f 1,35; meisjesboek, leeftijd 12-14 jaar.
Inhoud: Een verhaal van een gezin, dat, gedwongen door financiƫle moeilijkheden, sterk moet gaan bezuinigen. Door de ziekte van moeder wordt het alles nog veel nijpender. Maar met gezamenlijke inspanning en opoffering komt men door de zegen des Heeren de zorgen te boven. Strekking: Gods zon blijft steeds achter de wolken schijnen. De opvoedkundige waarde ligt vooral hierin, dat men ook onder tegenslagen op God moet blijven vertrouwen. Gebruik van Heer en Here.
Conclusie: Wel verschillende karakters, maar toch op elkaar afgestemd. Maar ook de karakterbeschrijving had beter uit de verf kunnen komen. Taal en stijl behoorlijk.
Eindoordeel: aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1963

Open Boekbeoordeling.