Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Hilbrandt Boschma

Blank en bruin, druk 1, 208 blz.
Bijzonderheden: Oorspronkelijk werk, geschikt voor jongens van 12-15 jaar. Prijs in stempelband f 2.40, ingenaaid f 1.40. Omvang 175 pag.
Korte inhoud: Een zendelingszoontje, wees, komt met zijn Indischen bediende-voogd in het geboortestadje van zijn vader wonen. Van bet oogenblik van zijn komst af ondervindt hij veel last van een jongen, die later blijkt een neef van hem te zijn en bij wiens ouders hij na den dood van zijn bediende in huis wordt opgenomen. Die neef minacht hem om zijn donkere gelaatskleur en haat hem, omdat hij gevoelt, dat zijn bruine neef beter is dan hij zelf. Tenslotte zegeviert de Christelijke liefde, als „Bruin", die als zendeling naar Indië gegaan is, „Blank", die na een minder eervolle affaire als koloniaal geteekend heeft, van een wissen dood redt.
Beoordeeling: Hoofdmotief: „De liefde is machtiger dan de haat". De uitwerking is, naar groote-menschen-smaak, niet van onnatuur en opgeschroefdheid vrij te pleiten. Volgens de jongens is het boek „wel mooi". De goede jongens zijn al te braaf en van de slechte deugt geen haar. De moraal ligt er te dik op. Kwaad zullen de jongens er niet uit leeren. Daarom zonder veel enthousiasme: Aanbevolen. E.J. Anneveldt.

Open Gids


J.Lens Bibliotheekgids voor Chr. School- en Jeugdbibliotheken, 1930