Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



K. Norel

't Is Oranje, 't blijft Oranje, druk 1, 93 blz.
9 t.d.t., G.K.C.B., J.M. 9 j. e.o. Een boeiend geschreven verhaal over de bevrijding van de Franse overheersing in 1813. Veel herinnert ons aan de toestanden uit de jaren van de Duitse bezetting. Op Kattenburg woont het gezin Van der Werf. Vader is een vurig Oranjeklant. Eerst lezen we van het bezoek, dat keizer Napoleon aan Amsterdam brengt en de kruiperige onderdanigheid van veel slappe figuren. Een van de zoons van Van der Werf moet met het leger mee naar Rusland. Zeer tegen de zin van vader en met grote angst voor moeder. We lezen van de tocht naar Moskou en van de brand. De smartelijke terugtocht. Gelukkig komt de zoon weer thuis. Dan komt spoedig de bevrijding. De douanehuisjes worden in brand gestoken. Oranje komt in Scheveningen aan en dan volgt het bezoek aan Amsterdam. Het enige bezwaar, dat wij tegen dit prachtig uitgevoerde boek hebben is, dat er van een evangeliserende strekking niet veel te bemerken is. De naam van de Heiland wordt niet genoemd. Overigens is het een gezond christelijk verhaaL Er wordt op gewezen, dat de bevrijding Gods werk is. In de kerk wordt gebeden voor de terugkeer van Oranje. Het is knap en boeiend geschreven. 'n Historisch verhaal, zoals we ze graag de jeugd in handen geven. Aanbevolen.

Boekbeoordeling van Kinderlectuur voor de Zondagsschool door de Commissiƫn van "Jachin", 1963

K. Norel

't Is Oranje, 't blijft Oranje, druk 1, 93 blz.
K. Norel probeert in 't is Oranje, 't blijft Oranje de jeugd te interesseren voor de tijd van de Franse 'bezetting. Hij voert daartoe een zeer Oranje-gezinde familie in de periode 1811-1813 ten tonele en maakt op volkomen verantwoorde wijze gebruik van historische feiten. Het resultaat is een aardig leer-leesboek over een belangrijke periode van onze vaderlandse geschiedenis.(geb. f 1,30).

IDIL-gids voor de jeugdlectuur, 1963-64

Open IDIL-Gids.

K. Norel

't Is Oranje, 't blijft Oranje, druk 2, 92 blz.
prijs gecartonneerd f 1,30; jongens- en meisjesboek.
Inhoud: Dit boekje vertelt van de tijd, toen Napoleon ook ons land beheerste. De tocht naar Rusland begon. Ook in Amsterdam was nog verzet tegen de overheersing, al schikten velen zich er in. Van v. d .Werf, een vurig Oranje-klant, gaat een zoon, min of meer gedwongen, mee naar Rusland. Wat een verschrikkelijke tocht is dit geweest. Na de nederlaag begon het ook in Amsterdam roerig te worden. Met voorzichtigheid en verstand werd de bevrijding in goede banen geleid. Berend van der Werf mag terugkomen uit Rusland en werkt nog aan de bevrijding mee.
Conclusie: Dit boeiend geschreven boekje verschijnt in een jaar van herdenking. Het is goed, dat onze kinderen hiervan weten en zo de geschiedenis niet vergeten, die van Gods goedheid en trouw jegens ons volk spreekt. Norel heeft er een spannend verhaal van gemaakt.
Eindoordeel: warm aanbevolen.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1963

Open Boekbeoordeling.