Voor een Pdf-printvriendelijke versie van deze recensie Klik hier
Sluit venster

Boek en druk


Recensietekst


Bron



Inge Helmig-Mosel, A.M. Pronk-Oudshoorn

Tot eer van Zijn Naam, druk 1, 99 blz.
Het boek is geschikt voor jongens en meisjes; leeftijd: vanaf 10 jaar;
Inhoud: In het voorwoord van dit boek met zendingsverhalen wordt vermeld, dat Inge Helmig-Mosel geboren is in Zuid-Afrika. Ze zag het levenslicht op de zendingspost van de Evangelische Broedergemeente, waar haar vader zendeling was. De belevenissen van Inge Mosel, die zelf ook in dienst van de zending was, dateren uit de veertiger jaren. Als een kind dit voorwoord niet zou lezen, zou het niet begrijpen wie die "ik" was.
Conclusie: De vertellingen staan niet helemaal los van elkaar, maar laten ons kennismaken met de inboorlingen uit Zuid-Afrika, Nigeria, Zimbabwe, enz. Boeiend zijn ze zeker, maar toch vind ik het jammer, dat ze los van elkaar staan. Kinderen lezen graag een doorlopend verhaal. De verhalen zijn echt gebeurd en dat wordt onderstreept door de foto's. Die spreken erg aan. Met name is dat bij de persoon van Johannes, die op handen en voeten loopt. Ook het verhaal over de ezel, die zendingsarbeid dreef, sprak mij aan. Het mooi uitgegeven boekje wordt wat onrustig door de stylistische tekeningen met felle zwart-wit contrasten. Deze passen niet in de stijl van het boek. De kleurenfoto op het omslag doet het goed. Bedacht moet worden, dat de verhalen niet de sfeer van het huidige Zuid-Afrika weergeven. Mijns inziens kan het boek even goed door volwassenen als door kinderen gelezen worden.
Eindoordeel: graag aanbevolen. J.D.van L.
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1983

Open Boekbeoordeling.
Inge Helmig-Mosel, A.M. Pronk-Oudshoorn

Tot eer van Zijn Naam, druk 1, 99 blz.
geïl met foto's en linoleumsneden. Geschikt voor jongens en meisjes v.a. 10 jaar. Prijs gebonden editie f 14,90. Prijs paperback editie f 11,75.
Inhoud: Als de mensen 's morgens naar de kerk gaan, is de kerk verdwenen. Opgegeten door ezels, maar het feest gaat toch door. Deze gebeurtenis wordt beschreven in één van de 20 zendingsverhalen in dit boek. In die verhalen spelen kinderen, volwassenen en dieren een rol. Zij spelen zich af in Zuidelijk Afrika rond de tweede wereldoorlog. De zendelinge Inge Helmig-Mosel heeft ze meegemaakt en heeft deze ware gebeurtenissen doorverteld aan Alie M. Pronk-Oudshoorn. We kennen haar van 'Kind en Evangelie' en van enkele jeugdboeken, zoals "Waar liefde woont...." en "De bende van Paul van Weelden". In dit boek wordt echter een heel andere wereld beschreven! Bijv. die van Joni, een zwarte jongen van 12. In zijn wereld is stelen heel gewoon, maar hij vindt het niet goed. Eens gaat zijn moeder mals stelen en hij moet de wacht houden. Als zij hem vraagt of geen ogen hen bespieden, antwoordt hij: "Ja moeder, ogen van boven". Dit maakt diepe indruk op haar.
Conclusie: Een keurig verzorgd boek, dat kinderen van genoemde leeftijd best kunnen lezen. Ook de leiding van de z.s. kan het boek goed gebruiken om een verhaal na te vertellen. Hierbij is vooral fijn dat de verhalen niet al te lang zijn. Dus: geschikt als geschenk, maar ook als "bronnenboek".
Eindoordeel: Warm aanbevolen. A. Doeland
Boekbeoordeling van de Ned. Hervormde Zondagsscholenbond op Geref. Grondslag, 1985

Open Boekbeoordeling.